Από ποινές κάθειρξης εννέα ετών μέχρι ποινές φυλάκισης τριών ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους 13 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για την πρόθεση του σκανδάλου με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά είδη της εταιρίας De Puy.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεση σε δεύτερο βαθμό καθώς τους χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του πρότερου «σύννομου» βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σήμερα περιλαμβάνονται, στελέχη της βρετανικής εταιρίας, επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy και Έλληνες ιατροί οι οποίοι καταδικάστηκαν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως.

Χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε τους 13 κατηγορούμενους για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Παράλληλα, το δικαστήριο απήλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής.
Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson «έδρασε» στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρία φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35%. Συνολικά φέρεται να τα προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα ενώ παράλληλα έδινε «μίζες» σε ιατρούς για να προωθήσουν τα προϊόντα της.