Με το βλέμμα στραμμένο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών παραμένουν τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Αρχές αλλά και πλήθος κόσμου, καθώς πλέον το κύριο μέλημα όλων είναι η απόδοση ευθυνών και η δικαίωση για τις οικογένειες που θρηνούν για τα θύματα της τραγωδίας.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις των συγγενών σχετικά με το δυστύχημα.
«Περιμένω σήμερα να παραλάβω αντίγραφα της δικογραφίας, δηλώσαμε χθες παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για τους γονείς της 19χρονης Αναστασίας και περιμένουμε τη δικογραφία. Έχουμε δει σε πολλούς κατηγορούμενους να προσπαθούν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη μεταφέρουν κάπου αλλού. Βέβαια, εκτός από τον σταθμάρχη, σε αυτή την περίπτωση, αυτό το βλέπουμε και σε πολιτικούς», είπε αρχικά.
«Ένα από τα πράγματα που έχει εξοργίσει όλες τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όλους μας, είναι σε μία τραγωδία να βλέπουμε τους πολιτικούς να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον ευθύνες, και πραγματικά μας εξοργίζει αυτό. Δεν ξέρω εάν έχουν καταλάβει όλοι ότι στο συγκεκριμένο δυστύχημα δεν πρόκειται κανένας πολιτικός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, χάθηκαν τόσες ψυχές», συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας.

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λύτρας τοποθετήθηκε για τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν στους ενόχους στο πέρας της διαδικασίας.
«Το ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο δόλος, είναι πιθανό. Ο σταθμάρχης τουλάχιστον με βάση το κατηγορητήριο είναι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, τα οποία είναι σοβαρά. Οι ποινές δεν θα είναι τόσο μεγάλες, θα το δείτε. Δεν θα είναι. Από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
«Σίγουρα όσον αφορά στις ανθρωποκτονίες, παρότι είναι κατά συρροή, 57 ποινές, για 57 ανθρώπους, αλλά εάν νομίζει κάποιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν στη φυλακή για όλη τους τη ζωή, αυτό δεν θα συμβεί, το έχουμε δει και σε άλλες τραγωδίες. Είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα δούμε ανθρώπους να μπαίνουν στη φυλακή για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, είναι μέχρι ισόβια, από κάθειρξη 15 ετών το κάθε αδίκημα μέχρι ισόβια»,
»Τα υπόλοιπα 2 ποινικά αδικήματα τιμωρούνται μέχρι 5 χρόνια για την καθεμία ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Άρα, εάν δείτε μια ποινή κατά συγχώνευση στην περίπτωση που δεν οδηγηθεί το δικαστήριο –όταν γίνει– στην ποινή της ισοβίου καθείρξεως, κατά συγχώνευση οι ποινές θα είναι μεγάλες, ωστόσο η έκτιση των ποινών δεν είναι αυτή που ακούμε, είναι τα 3/5 της ποινής», είπε σχετικά.

Και συμπλήρωσε πως «όλη η κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων λένε ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Το Υπουργείο Μεταφορών και ο υπουργός γνώριζε ότι δεν υπάρχουν και δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας; Γιατί εάν το γνώριζαν, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εάν γνώριζαν και επέτρεπαν στο τρένο να ταξιδεύει, εννοείται ότι θα πρέπει να βρεθούν κατηγορούμενοι, με πολύ σοβαρές περιπτώσεις γι’ αυτές τις ανθρωποκτονίες. Εάν το γνώριζαν, μιλάμε για δόλο, είναι δεδομένο. Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία πληροφορήθηκα από σάιτ, για τα τρένα και «τι να έκανε ο υπουργός, εάν έλεγε κάτι, θα έπρεπε να σταματήσουν τα τρένα;». Τι ενδιαφέρει αυτό τις οικογένειες εάν σταματήσουν τα τρένα, είναι δυνατόν;», σημείωσε ο κ. Λύτρας.

«Η ανάκριση από εφέτη-ανακριτή θα καθυστερήσει τη διαδικασία»

«Εκπροσωπώ την οικογένεια της Αναστασίας, του μηχανοδηγού, μία οικογένεια από την Κύπρο, αλλά και 3 τραυματίες. Χθες ήρθα σε επαφή με την οικογένεια του μηχανοδηγού, είναι αδιανόητο να ρίχνουν ευθύνες στον μηχανοδηγό που έχει πεθάνει, οι άνθρωποι είναι κατεστραμμένοι. Ο άνθρωπος όχι απλά δεν φταίει σε κάτι, είδε και μπροστά του το τρένο να έρχεται. Προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες οπουδήποτε. Θα αργήσει πάρα πολύ το δικαστήριο. Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός ότι θα πάει σε ειδικό εφέτη-ανακριτή, ο λόγος είναι για να καθυστερήσει. Μόνο για να μεταφερθεί η δικογραφία, οι διαδικασίες, θέλει ενδεχομένως και 1-2 μήνες», κατέληξε.