Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 66η Επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 1948, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο, ενώ από πλευράς ΕΔ αυτές εκπροσωπήθηκαν από τον Διοικητή της 95ης Ανωτάτης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ), Υποστρατήγου Δημητρίου Ρέσκου. 

Την παράσταση ωστόσο «έκλεψε» η διάρκειας περίπου 10 λεπτών αεροπορική επίδειξη του solo μαχητικού αεροσκάφους F-16C Block.52+ της 115 Πτέρυγος Μάχης της ομάδος επιδείξεως «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε πάνω από την παραλία της Ρόδου, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων του νησιού και τουριστών, που έτσι πήραν μία «γεύση» των μοναδικών δυνατοτήτων της ΠΑ, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο της τοπικής εφημερίδος και ιστοσελίδος «ΡΟΔΙΑΚΗ»  (http://www.rodiaki.gr/article.php?id=273223&catid=5&maincatid=1 ). 

Βεβαίως «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΣ» και οι Τούρκοι την ίδια ώρα συμμετείχαν στις σχετικές επετειακές εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας μία προκλητική υπέρπτηση σχηματισμού έξι μαχητικών αεροσκαφών τους πάνω από τις μικρονησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι, προτού απομακρυνθούν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.  

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου ας δούμε τι σημειώνει επί του θέματος της ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων με τον εθνικό κορμό, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών:  «Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά του ζώνη πέραν της μέσης γραμμής. Η διάταξη αυτή, η οποία επαναλαμβάνει, με μικρές μόνον φραστικές αλλαγές, τη ρύθμιση του άρθρου 12(1) της Σύμβασης της Γενεύης για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη και τη Συνορεύουσα Ζώνη, ενσωματώνει εθιμικό κανόνα δικαίου.

Όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου αυτά είναι οριοθετημένα βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926. Στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Έβρου μέχρι τη Σάμο και την Ικαρία, ελλείψει σχετικών συμβατικών ρυθμίσεων με την Τουρκία εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο. Νοτίως της Σάμου, μεταξύ της Δωδεκανήσου και των τουρκικών ακτών, τα θαλάσσια σύνορα είναι οριοθετημένα βάσει της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπεισήλθε ως διάδοχο κράτος στις σχετικές ρυθμίσεις των συμφωνιών αυτών, βάσει του άρθρου 14(1) της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (η υπογράμμιση δική μας).

Η Τουρκία διατείνεται ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθετήσεως, ενώ επίσης αμφισβητεί την ισχύ του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932.

Οι όποιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ως άνω περιγραφόμενο υφιστάμενο καθεστώς, είναι αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες οριοθετήσεως είναι απολύτως ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ η εφαρμογή της μέσης γραμμής ως θαλασσίου συνόρου στις περιοχές ως προς τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων».

Λ.Σ.Μ.