Την ημέρα που πλανήτης γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας μόνο στην Ευρώπη, μία ήπειρο που δεν έχει τις αγκυλώσεις και τις προβληματικές καταστάσεις άλλων ηπείρων και χωρών, οι κακοποιημένες γυναίκες ανέρχονται στα 62 εκατομμύρια.

Το 33% των γυναικών στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, από τα 15 τους μάλιστα. Επίσης, μία στις δύο εργαζόμενες γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει πολύ συχνά, είναι κυρίως ενδοοικογενειακή, αλλά δημοσιοποιείται ελάχιστες φορές και σπάνια φθάνει στα δικαστήρια.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πολλές επισημάνσεις πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, που συνεδρίασε με αφορμή τον εορτασμό για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτά είναι δεδομένα που θα πρέπει να μας υποχρεώσουν να δούμε συνολικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ήταν η κοινή παραδοχή των γυναικών- βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή.

Εξάλλου, τονίστηκε η ανάγκη επικύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στην Επιτροπή τονίστηκαν όμως και οι ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες και τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας της μητρότητας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε η κ. Παπακώστα, η Επιτροπή προωθεί τροπολογία με την οποία οι έγκυες γυναίκες θα προστατεύονται από τη διαθεσιμότητα, για ένα τουλάχιστον 18μηνο, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2012.