Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την πολιτική παράδοση μίας εκ των οικογενειών που σημάδεψαν την κοινοβουλευτική ζωή και την πορεία της χώρας φαίνεται πως επιχειρεί να διασώσει ο Κώστας Κατσανέβας, ο οποίος «χτίζει» το προφίλ του μακριά από την Ελλάδα, αναπτύσσοντας έντονη δραστηριότητα στην κοινότητα των ομογενών του Καναδά, εκεί όπου ο παππούς του, Ανδρέας Παπανδρέου, είχε κάνει τα πρώτα, καθοριστικά πολιτικά του βήματα, με την ίδρυση του ΠΑΚ.
Πρόκειται για τον μικρότερο γιο της Σοφίας Παπανδρέου και του Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος δείχνει να έχει γοητευθεί από την πολιτική. Συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση της Ομογένειας, πρωτοστατεί σε αρκετές πρωτοβουλίες ελληνικού ενδιαφέροντος και συγκεντρώνει εύσημα από σημαντικούς οικονομικούς και άλλους παράγοντες της πολυπληθούς κοινότητας μεταναστών της χώρας μας στο Τορόντο. «Σε αρκετούς θυμίζει τον παππού του, ο οποίος από το 1969 ως το 1974 έζησε και εργάστηκε στον Καναδά, οργανώνοντας κίνημα κατά της χούντας, κινητοποιώντας την Ομογένεια εναντίον των συνταγματαρχών και διαμορφώνοντας παράλληλα την ιδέα του για τη μετέπειτα ίδρυση του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει τα συμβαίνοντα, στην εκεί Ομογένεια. «Ορισμένοι θεωρούν ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει σημαντικά και η μητέρα του», προσθέτει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Σημειώνεται πως η διαδρομή του εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου στα κοινά ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Τορόντο, ως φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η καταγωγή του και ο ιδιαίτερα κοινωνικός χαρακτήρας του τον είχαν κάνει δημοφιλή από την πρώτη στιγμή μεταξύ των συμφοιτητών του, ξεκίνησε μια δυναμική προεκλογική καμπάνια στο Διαδίκτυο -κυρίως μέσω facebook και twitter. Ο ίδιος προχώρησε και σε εντυπωσιακές προωθητικές ενέργειες της υποψηφιότητάς του, όπως το να προσφέρει... ψημένο αρνί στο σώμα των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, ενώ πρόβαλε και τις προηγούμενες επιτυχίες του ως μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ίδιου συλλόγου.
«Το περασμένο έτος, η φήμη των Ελλήνων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέβηκε στα ύψη. Το μυστικό πίσω από αυτό το φαινόμενο ήταν η σκληρή εργασία του εκτελεστικού συμβουλίου το 2011/2012, που είχα το προνόμιο να εργάζομαι σε αυτό ως αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων. Η δουλειά μου ήταν να αποκτήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών επαφή με όλους τους φορείς έξω από την πανεπιστημιούπολη του Αγίου Γεωργίου», έγραφε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του προς τους συμφοιτητές του.
Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως ο νεαρός Κατσανέβας χρησιμοποίησε για την προεκλογική του καμπάνια αρκετά στοιχεία που θύμιζαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική η επιλογή του συνθήματός του, που δεν ήταν άλλο από την «αλλαγή». «Η αλλαγή είναι απαραίτητη για κάθε εκτελεστικό συμβούλιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να μας ωθήσει υψηλότερα ως εθνοτική ομάδα φοιτητών. Είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών χρειάζεται ελπίδα», είχε πει σε μία από τις ομιλίες του, αντιγράφοντας και τον θείο του, Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο έχει πρότυπο. Ο νεαρός γιος της Σοφίας Παπανδρέου εξελέγη στη θέση του προέδρου των Ελλήνων Φοιτητών του Τορόντο με ποσοστό 91%, γεγονός που ενθουσίασε την οικογένειά του, αλλά και την ξαδέλφη του, Μαργαρίτα Παπανδρέου, με την οποία έχει στενή φιλία και η οποία έσπευσε να τον συγχαρεί για την επιτυχία του.
Από τότε ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες, που απασχόλησαν ακόμα και την καναδική κυβέρνηση, όπως ήταν το αίτημα για επιστροφή του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, ο ίδιος πανηγύρισε την έναρξη ενός σύγχρονου ελληνικού προγράμματος, που αποτελείται από τέσσερα μαθήματα: ελληνικής γλώσσας, νεότερης ελληνικής ιστορίας, ελληνικής πολιτικής και ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού. 

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΩΝ. Ο Κώστας Κατσανέβας δραστηριοποιείται και στο πλαίσιο της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας του Οντάριο, καθώς είναι εκτελεστικό της μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας της, όπου αντιπροσωπεύει θεσμικά τους Ελληνες νέους στην κυβέρνηση του Καναδά. Παράλληλα, πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος της καναδικής Ελληνικής Εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Ιδρύματος, έχοντας κάνει σταθερούς συνομιλητές του τον πρέσβη της Ελλάδας στην Οττάβα, Λευτέρη Αγγελόπουλο, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρη Αζεμόπουλο, και τους επιχειρηματίες Τεντ Μαντζιάρη και Λούη Αναγνωστάκο.
«Από την έντονη αυτή κινητικότητα έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές, οι οποίοι πολύ ευχαρίστως θα τον βοηθούσαν να πολιτευθεί είτε στον Καναδά είτε στην Ελλάδα», αναφέρει μέλος της Ομογένειας, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Τορόντο. Επισημαίνει παράλληλα ότι στον Καναδά υπάρχει μια ισχυρή -ολιγομελής- ομάδα παλαιών οπαδών του ΠΑΣΟΚ, η οποία παραμένει πιστή στην οικογένεια Παπανδρέου, λόγω και της παρουσίας εκεί της Σοφίας Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια.

Tο Τορόντο είναι μόνο η αρχή

Ισχυρά ερείσματα στην ελληνική κοινότητα του Καναδά διατηρεί η οικογένεια Παπανδρέου, όχι μόνο λόγω της διαμονής εκεί και της αντιδικτατορικής δράσης για αρκετά χρόνια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Στο Τορόντο βρίσκεται εγκατεστημένη η μητέρα του Κώστα Κατσανέβα, Σοφία, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτελεί και χρέη γραμματέα της Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τον Καναδά επισκέπτεται συχνά και ο πατέρας του νεαρού πολιτικού γόνου. Ο καθηγητής Θεόδωρος Κατσανέβας συμμετείχε πριν από δύο χρόνια στο συνέδριο με θέμα «Ελληνική Νεολαία: Ο ακρογωνιαίος λίθος της ελπίδας», που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο πρώην βουλευτής μίλησε για «τη βιωσιμότητα και προσαρμογή της ανάπτυξης, καθώς και για την αντίδραση στις αλλαγές στο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον», ενώ έναν χρόνο μετά επανήλθε και σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι υποστήριξε την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία.