Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το επώνυμό του έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της εγχώριας εκπαιδευτικής κοινότητας, από την εποχή που ο πατέρας του έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων. Ηταν το 1991 όταν ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε, ενώ συμμετείχε σε μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτρα ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Οπως ήταν φυσικό, ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του εκπαιδευτικού που αποτελεί εδώ και δεκαετίες σύμβολο της Αριστεράς στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε παρά να δεχθεί ισχυρές πολιτικές επιρροές από την παιδική του ηλικία, με αρκετούς από το οικείο περιβάλλον του να πιστεύουν ότι η ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν εδώ και χρόνια προδιαγεγραμμένη.

Γι’ αυτό και όσοι τον γνωρίζουν δεν εξεπλάγησαν όταν άκουσαν πως το όνομα του νεαρού Πατρινού δικηγόρου μελετάται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η συμμετοχή του Διονύση Τεμπονέρα στις κάλπες του Μαΐου είναι επιθυμία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει στο πρόσωπό του να τιμήσει την ιστορία του πατέρα του. Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες στην Κουμουνδούρου είχαν καταλήξει στο ίδιο πρόσωπο και για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων. Ωστόσο, ο νεαρός Διονύσης δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του στα αυτοδιοικητικά της Αχαΐας και με μια λιτή ανακοίνωση ο εργατολόγος βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, στο νομικό γραφείο του οποίου εργάζεται ο Τεμπονέρας τζούνιορ, είχε διαψεύσει το συγκεκριμένο σενάριο.  Ο ίδιος ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν είχε μπει στη διαδικασία να διαψεύσει τα σχετικά τοπικά δημοσιεύματα, καθώς δεν ήθελε να διογκώσει επικοινωνιακά το θέμα, αλλά ούτε και να κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται το όνομα του πατέρα του. Σε συνομιλητές του, πάντως, αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την πολιτική, ενώ δεν αρνείται ότι έχει κομματική ταυτότητα, καθώς είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που τον απασχολεί αυτή την περίοδο είναι η επιστήμη του και όχι η προσωπική προβολή του», λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του, οι οποίοι αποφεύγουν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που τον εμφανίζουν υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας πλήρη επίγνωση του ονόματος που κουβαλά, αποφεύγει συστηματικά να δίνει συνεντεύξεις, διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι γνώριζαν ότι ο Νίκος Τεμπονέρας είχε γιο, μέχρι να ακουστεί το όνομα του Διονύση για τον Δήμο Πατρέων πριν από μερικούς μήνες.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ

Οσοι τον έχουν ακούσει σε ομιλίες του, πάντως, κάνουν λόγο για έναν καταρτισμένο επιστήμονα (είναι εξαιρετικός νομικός στα εργατοασφαλιστικά), με ιδιαίτερη ρητορική ικανότητα, που θα προσθέσει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφασίσει να πολιτευθεί. Με απολυτήριο από το Κλασικό Λύκειο Πατρών, πέτυχε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ειδικεύθηκε στο Κοινωνικοασφαλιστικό Δίκαιο και σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο καταρτισμένους νέους επιστήμονες στα θέματα του Μνημονίου.

Οι ίδιοι μιλούν για έναν φιλικό και πρόσχαρο άνθρωπο, παθιασμένο με την επιστήμη και την εργασία του, ο οποίος τον ελεύθερο χρόνο του προτιμά να τον περνά με φίλους από το Πανεπιστήμιο σε ταβέρνες και κουτούκια, πίνοντας τσίπουρο. «Είναι πολύ της παρέας, αλλά και άνθρωπος που δεν ξεχνά αυτούς που τον βοήθησαν στην επαγγελματική του διαδρομή, όπως ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος», σχολιάζει πρόσωπο που τον γνωρίζει καλά.
Με τον εργατολόγο και βουλευτή, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, εστιάζοντας στις συνέπειες που έχουν οι ρυθμίσεις του Μνημονίου σε όλα τα επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο νεαρός Διονύσης, σε συνεργασία με τον κ. Μητρόπουλο, έχει γράψει έναν αναλυτικό οδηγό που περιέχει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους και όλα τα Ταμεία.

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Παράλληλα με την ιδιότητα του νομικού που ειδικεύεται στα εργασιακά ζητήματα, συμμετέχει τακτικά σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα με θέμα τις εξελίξεις στα ασφαλιστικά και εργατικά θέματα, κατά τις οποίες επιτίθεται με σφοδρότητα και τεκμηριωμένα στους συντάκτες των Μνημονίων. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε πρόσφατα. «Με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου επέρχεται πλήρης ανατροπή του σκηνικού στα εργασιακά και σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα», ανέφερε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, επισημαίνοντας πως «έρχεται λαίλαπα όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, ισοπεδώνεται το κοινωνικό κράτος και θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο γύρω από αυτά. Πραγματικά, ένα θέμα στο οποίο θα σταθούμε είναι οι νέες διατάξεις που αφορούν την ασφάλιση. Εχουμε τον νέο νόμο που παραπέμπει τα όρια ηλικίας στα 67, έχουμε τον νέο νόμο που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε σχέση με το ωράριο εργασίας, πολλά ζητήματα που αφορούν τον κόσμο που είναι άνεργος».

Εσχάτως, ο κ. Τεμπονέρας ανέλαβε και δεύτερο πόστο, με ορισμένους να του προσάπτουν τον χαρακτηρισμό «πολυθεσίτης». Συγκεκριμένα, ανέλαβε νομικός σύμβουλος της ΟΛΜΕ για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα, καθώς και για διοικητικά-πειθαρχικά ζητήματα.


Στην «ΠΑΣΟΚογενή» τάση

Μπορεί η πολιτική πορεία του Διονύση Τεμπονέρα να μετρά λίγα χρόνια, ωστόσο ο ίδιος συγκαταλέγεται στα πιο δραστήρια μέλη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ενιαίου -πλέον- ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγη στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Μάλιστα, συμμετέχει επισήμως και σε μία εκ των εσωκομματικών τάσεων, στην οποία την πλειοψηφία έχουν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, είναι ενταγμένος στη «Νέα Τάση», μέλη της οποίας είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Κώστας Χρυσόγονος, ο Τάσος Βουτσάς, ο Χρήστος Κλαδευτήρας, ο πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου Αντώνης Κοτσακάς, η Εφη Κοτσάκη, ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Στάθης Πανταζής, η Μαρία Πετράκη, ο Αδάμ Στάμος, η Ράνια Σταυροπούλου, ο πρώην «πράσινος» συνδικαλιστής Δημήτρης Τσουκαλάς και ο γιος του, Κώστας, δικηγόρος.