Την έντονη αντίδραση της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη μη συμμετοχή από εδώ και στο εξής εισαγγελέα στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών (ΚΕΣΦ).

Η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Το ΔΣ της Ένωσής μας αποφάσισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου 2019 να υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κατόπιν μείωσης του αριθμού των μελών του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) από 11 σε 5, μη συμμετοχή πλέον σ’ αυτό του Εισαγγελικού Λειτουργού. Την επομένη αποστείλαμε έγγραφο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι οι αρμοδιότητες του ΚΕΣΦ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η εισήγηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης της συνολικής σωφρονιστικής πολιτικής, η διατύπωση προτάσεων για την αντεγκληματική πολιτική καθώς και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης. Ως εκ τούτου αιτηθήκαμε την τροποποίηση του άρθρου 18 παρ. 4 ν. 4625/2019 και την συμμετοχή ενός εισαγγελικού λειτουργού στο παραπάνω Συμβούλιο, καθώς λόγω της επιστημονικής του εξειδίκευσης και της εμπειρίας συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των στόχων του ΚΕΣΦ.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το υπ’ αριθμό 2397/21-10-2019 έγγραφό του προς την Ένωση εμμένει στην αρχική του θέση υποστηρίζοντας ότι η μείωση των μελών του ΚΕΣΦ από 11 σε 5 μέλη «θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο συμβούλιο το οποίο θα δύναται να συνέρχεται και να συνεδριάζει πιο τακτικά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόοδο της Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, ενώ και ο ρόλος του Συμβουλίου θα γίνει ξανά ενεργός.Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο η συμμετοχή ανεξάρτητου εισαγγελικού λειτουργού θεωρήθηκε από το Υπουργείο λιγότερο σημαντική από την συμμετοχή 2 μελών ΔΕΠ, ενός κοινωνικού λειτουργού, ενός διευθυντή καταστήματος κράτησης και ενός ειδικού επιστήμονα και πως η συμμετοχή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου λειτουργού σε θέματα αντεγκληματικής πολιτικής είναι παράγοντας καθυστέρησης και δυσλειτουργίας ενός συλλογικού οργάνου με τόσο σημαντικές αρμοδιότητε.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση αυτή του Υπουργείου, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα απαξιωτική για τους εισαγγελικούς λειτουργούς και υποβαθμιστική για τον ρόλο του ΚΕΣΦ.»