Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Μια νέα ελπίδα στα άτομα με αναπηρία για αυτονομία και άνετη μετακίνηση μέσα στην πόλη δίνει το επιχειρηματικό σχέδιο του Θάνου Παππά. Ο 23χρονος απόφοιτος του τμήματος  Μηχανικών Σχεδίασης  Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, έχει εκπονήσει σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού οχήματος που θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να κινούνται με ασφάλεια. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, η ιδέα του βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Fiat με τίτλο «Σχεδιάστε το μέλλον της προσβασιμότητας».

Ο 23χρονος Θάνος Παππάς

Το σχέδιό του αφορούσε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης, που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίας (κινητική αναπηρία, προβλήματα όρασης ή ακοής), με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι της οδήγησης και της αυτονομίας. Αυτό παρουσιάστηκε μέσω ενός ημιαυτόνομου συστήματος οδήγησης έτσι ώστε το όχημα να υποβοηθά τον χρήστη να οδηγεί με ασφάλεια ενώ διορθώνει πιθανά λάθη του.

Το βραβείο περιελάμβανε εκτός από τον τίτλο και ένα ταξίδι στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat στο Τορίνο. Ο Θάνος Παππάς, ο Γερμανός Sebastian Grenzhauser και ο Ιταλός Antonio Paglia είναι οι νικητές του «διαγωνισμού κοινωνικών δικτύων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σε συνεργασία με τη Fiat. Τους νεαρούς νικητές καλωσόρισε ο Roberto Giolito, αντιπρόεδρος της Fiat Chrysler EMEA. Αν και ο Θάνος ήταν αισιόδοξος για την συμμετοχή του, δεν περίμενε να διακριθεί λόγω του πανευρωπαϊκού χαρακτήρα του διαγωνισμού. «Χάρηκα πολύ για το αποτέλεσμα αλλά και για την εμπειρία μου στο Τορίνο καθώς εκπλήρωσα το παιδικό μου όνειρο που ήταν η επίσκεψη στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat. Εκεί γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους και αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική και προσωπική μου εξέλιξη», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Από αριστερά: Ο Sebastian Grenzhause, ο Θάνος Παππάς, ο Antonio Paglia και ο Roberto Giolito, αντιπρόεδρος της Fiat 

Όραμα

Η αγάπη του όμως για τα αυτοκίνητα, δεν σταματά εδώ και για το λόγο αυτό μαζί με τον συνεργάτη του Κωνσταντίνο Μαλανδρίνο, δήλωσε συμμετοχή στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας προκειμένου να καταφέρουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση που θα αναλαμβάνει  τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διαχείριση ενός στόλου οχημάτων (αναπηρικών, επιβατικών και μικρών φορτηγών) τα οποία θα διατίθενται προς πώληση ή και ενοικίαση. 

« Τα οχήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία και θα μπορούν να μπαίνουν μέσα και να τα οδηγούν με το αναπηρικό τους αμαξίδιο», υπογραμμίζει τονίζοντας πως η καινοτομία των συγκεκριμένων οχημάτων έγκειται στο ότι προορίζονται να είναι κοινόχρηστα  ώστε να μπορεί ο καθένας να τα νοικιάσει όποια ώρα της ημέρας επιθυμεί. 

«Πρόκειται για μικρά οχήματα, κάτι μεταξύ αυτοκινήτου και μηχανής τα οποία με κάποιες παραλλαγές δεν θα απευθύνονται μόνο σε άτομα με αναπηρία αλλά και σε όσους χρειάζονται κάποιο μεταφορικό μέσο και δεν διαθέτουν χρήματα για την αγορά του. Το σύστημα ενοικίασης αυτοκινήτων παρουσιάζει μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης», αναφέρει. 

Το έπαθλο του διαγωνισμού θα είναι μια χρηματοδότηση σε μορφή δανείου χωρίς τόκους ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα νομικής και συμβουλευτικής στήριξης ώστε να μπορέσει να στηθεί η εταιρία. « Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Απρίλη και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Αν όχι, θα συνεχίσουμε την αναζήτηση χρηματοδότησης  και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια εταιρία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Επιθυμία μας είναι να διατεθούν στην αγορά ταοχήματα που έχουμε σχεδιάσει», μας λέει. 

Σύμφωνα με το Θάνο, τα οχήματα για ΑμεΑ δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, στην Αμερική εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης στην αγορά ανάλογων οχημάτων, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα συγκριτικά με την πρόταση που κατέβαλε ο ίδιος με τον συνεργάτη του. «   Τα αντίστοιχα οχήματα που θα διατεθούν στην αμερικάνικη αγορά θα  χωρούν ένα άτομο, περιθωριοποιώντας με τον τρόπο αυτόν τον χρήστη και στερώντας του την δυνατότητα ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης σε αντίθεση με τις δικές μας προτάσεις που θα μπορούν να φιλοξενήσουν εως 3 επιβάτες». 

Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία

Έχοντας καταφέρει σε αρκετά μικρή ηλικία να υλοποιήσει κάποια από τα παιδικά του όνειρα, ο Θάνος δίνει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας στους νέους της ηλικίας του που δοκιμάζονται από την ανεργία. Όπως επισημαίνει, του προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη  το γεγονός πως αρκετοί αναγκάζονται να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους λόγω της οικονομικής στενότητας, ωστόσο δεν παύει να προσπαθεί και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. «Βλέπω πολλούς  συνομίληκούς  μου  απογοητευμένους , τους καταλαβαίνω απόλυτα αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την άθλια κατάσταση να μας κυριεύσει. Μπορεί τα σημάδια να είναι δυσοίωνα αλλά  μου είναι αδύνατον να παραιτηθώ από τα 23 μου χρόνια. Κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω ευκαιρίες όχι μόνο για εμένα αλλά και για άλλους διότι  η πρότασή μας θα φέρει σίγουρα αρκετές θέσεις εργασίας», καταλήγει.