Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με ιδιαίτερα αιρετικές απόψεις, που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις, ο νεαρός γιος του Παντελή Καψή, που έχει το όνομα του παππού του και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη, αρθρογραφεί το τελευταίο διάστημα σε ρόλο αναλυτή, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για την ηλικία του. Ο μόλις 22 ετών Γιάννης Καψής, με βαρύγδουπες εκφράσεις και ύφος που πολλοί λένε πως δεν ταιριάζει στα χρόνια του, αλλά και στη διαδρομή του πατέρα του, επιχειρεί να διαμορφώσει το προφίλ του. Εχει, άλλωστε, το πλεονέκτημα ότι είναι γιος ενός συστημικού εδώ και χρόνια δημοσιογράφου και δεν κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Τη δύσκολη αυτή περίοδο έχει ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και συνεχίζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Πολιτικές Επιστήμες του UCL της βρετανικής πρωτεύουσας, έχοντας με το «καλημέρα» σαφές προβάδισμα έναντι άλλων εκπροσώπων της γενιάς του.

ΡΕΠΟΥΣΗ…

Ενα από τα άρθρα του νεαρού ιστορικού που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση έχει θέμα το Κρυφό Σχολειό. Ο 22χρονος καταπιάνεται σε ύφος και γλώσσα… Ρεπούση με τους «εθνικούς μας μύθους», όπως χαρακτηρίζει τόσο το Κρυφό Σχολειό όσο και τον χορό του Ζαλόγγου. Μάλιστα, για να μην υπάρξει… σύγχυση, κάνει αναφορά και στη Μαρία Ρεπούση, εν είδει επίκλησης στην… αυθεντία. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα λέει: «“Η Ιστορία δεν πρέπει να διαμορφώνεται από την πολιτική και τα κόμματα”, τόνισε η Μαρία Ρεπούση σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha. Από το στόμα της και στου Θεού το αυτί λέω εγώ, γιατί στη μικρή μας χώρα η επιστήμη της Ιστορίας έχει βιαστεί επανειλημμένως».

Στο ίδιο κείμενο κάνει και υποδείξεις στον «εκάστοτε υπουργό Παιδείας», δικαιώνοντας όλους όσοι θεωρούν πως ο νεαρός επιστήμονας χάνει πολλές φορές το μέτρο. «Ποιος είπε στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας πως η εθνική μας ταυτότητα χρειάζεται ψέματα για να επιβιώσει; Οταν συνειδητοποιήσουμε πως δεν χρειαζόμαστε πια τους εθνικούς μας μύθους, είμαι βέβαιος πως θα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την ιστορία μας. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση στο πρόσωπο του Βρετανού καθηγητή μου όταν μου μίλαγε για την Ελληνική Επανάσταση. Τι κι αν γνώριζε πως η διδασκαλία των ελληνικών δεν απαγορευόταν από τον σουλτάνο… Στα μάτια του αυτό δεν άλλαζε τίποτα», έγραψε θέλοντας να αλλάξει την επικρατούσα άποψη για παγκοίνως γνωστά ιστορικά γεγονότα από την Ελληνική Επανάσταση.

ΚΑΛΥΨΗ

Ο γιος του υφυπουργού έχει άποψη για όλα. Ακόμα και για τη γραβάτα του Αλ. Τσίπρα, καθώς με ένα εκτενές κείμενο είχε επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις… ενδυματολογικές του συνήθειες, χαρακτηρίζοντάς τον «golden boy του κομματικού σωλήνα». Ο νεαρός, μάλιστα, απευθύνεται στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλώντας τον Αλέξη. «Ο Αλέξης, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, θα πρέπει να συνηθίσει σε τέτοιους “καθωσπρεπισμούς” το συντομότερο δυνατόν. Και άμα το να μάθει να τη δένει του φαίνεται βουνό, ας πάρει μία από αυτές με τους έτοιμους κόμπους, με το λαστιχάκι».

Ο πατέρας του τότε έσπευσε να τον υπερασπιστεί δημόσια, αναφέροντας μάλιστα και τη φράση «ενεργός πολίτης», την οποία κάποιοι ερμήνευσαν ως μελλοντικές βλέψεις του νεαρού για την πολιτική. Ο υφυπουργός τότε ανέφερε ακριβώς: «Ο γιος μου είναι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και έγραψε ένα άρθρο. Δεν θεωρώ ότι είναι θεμιτό να εντοπίζεται η συγγενική του σχέση για να γίνει κριτική ή να υπερπροβληθεί οτιδήποτε άλλο. Αυτό το άρθρο είναι η δική του άποψη. Χαίρομαι που έχει άποψη, είμαι περήφανος που είναι ενεργός πολίτης και νομίζω ότι πρέπει να κριθεί για την άποψή του, όχι για τις συγγενικές του σχέσεις».


Υπέρμαχος του τεμένους

Ο 22χρονος Γιάννης Καψής έχει ανοίξει κόντρα και με τον γνωστό δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη, στον οποίο απάντησε δημόσια για τις απόψεις του για το τέμενος στην Αθήνα, με αναφορά μάλιστα στον ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή. H άποψη του Φ. Κρανιδιώτη κατά της δημιουργίας τεμένους στην Αθήνα είναι γνωστή. Ο νεαρός Καψής απάντησε τασσόμενος υπέρ μιας πολυπολιτισμικής Αθήνας.

«Κλείνοντας, ανεξάρτητα από τις δικές σας ή τις δικές μου πεποιθήσεις, η Ελλάδα θα χτίσει το τέμενος γιατί είναι μέλος της Ευρώπης. Μιας ανοιχτής πολυπολιτισμικής Ευρώπης, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι το Αιγαίο και -μαζί με όλα της τα στραβά- αποτελεί μια διεθνή πολιτισμική και δημοκρατική όαση. Στις αβέβαιες ημέρες που ζούμε, ο συμβολισμός της ανέγερσης του τεμένους στην Αθήνα είναι τεράστιος. Συμβολίζει την προσπάθεια της πατρίδας μας να παραμείνει κοσμική, μοντέρνα και δυτική. Γιατί, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, “η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν”». Ο Φ. Κρανιδιώτης, πάντως, επέλεξε να μην απαντήσει ξανά στον νεαρό, που έτσι και αλλιώς φαίνεται πως του αρέσει όχι μόνο να γράφει, αλλά και να προκαλεί τη δημοσιότητα