Τζιάγιου, Ουχάν»! Κάθε βράδυ, γύρω στις 8, αυτή η πόλη-φάντασμα ζωντανεύει για λίγο.  Η Ουχάν, το «σημείο μηδέν» της επιδημίας του κοροναϊού, παραμένει αποκλεισμένη από τις 23 Ιανουαρίου.
Ολες οι πτήσεις των αεροπλάνων όπως και τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων από και προς την κινεζική μεγαλούπολη έχουν απαγορευτεί.

Οι αυτοκινητόδρομοι που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αποκλειστεί και όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν τραβήξει χειρόφρενο.

Από την Κυριακή, ακόμα και η χρήση ιδιωτικών οχημάτων έχει απαγορευτεί, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο μέσα στα σπίτια, για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του φονικού ιού.

Το μοναδικό σημάδι ζωής που απομένει στην Ουχάν είναι τα συνθήματα που φωνάζουν κάθε βράδυ στις 8 από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τους οι εγκλωβισμένοι κάτοικοί της. «Τζιάγιου, Ουχάν» (κυριολεκτικά σημαίνει «ρίξε κι άλλο λάδι» ή όπως θα λέγαμε «Ελα, Ουχάν!)».

Οι απελπισμένοι γείτονες δίνουν ο ένας κουράγιο στον άλλον και μετά τραγουδούν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο.

Μέσα στην πόλη που έσπειρε τον τρόμο σε όλο τον πλανήτη εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί και Ελληνες. Οπως ο Νικόλαος Βαΐτσης, ένας σεφ από τη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια διατηρεί ελληνικό εστιατόριο στην Ουχάν. Τα επίμονα τηλεφωνήματα των «Π» στο «Aegean Blue Restaurant» έμειναν αναπάντητα.

Προφανώς ο Ελληνας ιδιοκτήτης του αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά, καθώς οι δρόμοι της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ερημώσει.

Πριν η απειλή του κορονοϊού μετατρέψει την Ουχάν σε «no man’s land», ο Νίκος από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο συμπαθής «θείος από το εξωτερικό» για τους πελάτες του μαγαζιού του.

Ενας μάγειρας με εμπειρία 30 ετών, έχει το γενικό πρόσταγμα στην κουζίνα, αλλά είναι και εκείνος που αναλαμβάνει να «αποκωδικοποιήσει» τα ελληνικά πιάτα για τους Κινέζους πελάτες του.

Σε ένα μοντέρνας αισθητικής εστιατόριο, με σήμα τον Ποσειδώνα και με τοπία της Ελλάδας στους τοίχους του, σερβίρει ντολμαδάκια, χωριάτικη σαλάτα, τυροπιτάκια, παστίτσιο, τζατζίκι και πολλές ακόμα ελληνικές γεύσεις, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Τόσο στο TripAdvisor όσο και στις κινεζικές σελίδες κριτικών τα σχόλια για το «Aegean Blue» είναι μόνο θετικά. Η επιμονή του Νίκου Βαΐτση στα φρέσκα υλικά εντυπωσιάζει, το φιλικό προσωπικό κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ κάποιοι μιλούν για το πιο καθαρό εστιατόριο σε ολόκληρη την Ουχάν. Και ο Θεσσαλονικιός ιδιοκτήτης του διατηρεί πάντα το χιούμορ και την καλή του διάθεση. «Κάνε με να φαίνομαι πιο λεπτός», λέει αστειευόμενος σε έναν κριτικό την ώρα που ποζάριζε για μία φωτογραφία στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος.

ΕΧΟΥΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ

Ομως τώρα τα εστιατόρια της Ουχάν είναι κλειστά. Φωτογραφίες από δορυφόρους δείχνουν ότι οι δρόμοι αυτής της άλλοτε πολύβουης πόλης έχουν ερημώσει, καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε ακόμα και τις οικογενειακές συναθροίσεις για την ημέρα της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Πολλοί πέρασαν τις γιορτές μόνοι τους, έχοντας τη συντροφιά των αγαπημένων τους προσώπων μόνο μέσω βιντεοκλήσης. Αλλωστε, ο κορονοϊός και το «lockdown» της πόλης είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης σε αυτές τις εξ αποστάσεως επαφές.

Οι φήμες που εξαπλώνονται ταχύτατα θέλουν τον αποκλεισμό της Ουχάν να διαρκεί έως τον Μάιο. Ομως στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Κάθε φορά που οι Αρχές ανακοινώνουν ακόμα ένα μέτρο στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού στην πόλη, οι κάτοικοι σπεύδουν στα σουπερμάρκετ -όπως λένε οι πληροφορίες από εκεί-, όπου οι υπάλληλοι παίρνουν τη θερμοκρασία όλων των πελατών πριν τους αφήσουν να περάσουν από την πόρτα. Η μυρωδιά του αντισηπτικού υπάρχει παντού στον αέρα.

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και τα άδεια ράφια έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. «Δεν ξέρω εάν θα πεθάνουμε από τον ιό ή από την πείνα», λέει απελπισμένη μία φοιτήτρια από την Ταϊλάνδη, που έχει εγκλωβιστεί στην πόλη. Αλλοι προσπαθούν να διασκεδάσουν όσο μπορούν την κατάσταση. Τα κινεζικά social media είναι γεμάτα με βίντεο από τους ευφάνταστους τρόπους που βρίσκουν οι κάτοικοι της Ουχάν για να «σκοτώσουν την ώρα» τους μέσα στο σπίτι.

Κάποιοι παίζουν πινγκ πονγκ στην τραπεζαρία τους, άλλοι παριστάνουν ότι ψαρεύουν στο ενυδρείο του σπιτιού τους. Και εκατομμύρια περνούν τον χρόνο τους παρακολουθώντας σε live streaming τις πυρετώδεις εργασίες για την ανοικοδόμηση δύο προσωρινών νοσοκομείων, που θα περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς του κορονοϊού.

                                                                              ***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ