Ποιοι φοβούνται τη σκληρή Κέριν Χόουπ
H διάρρηξη-μυστήριο στο σπίτι της ανταποκρίτριας των «FT» και οι έρευνες βρετανικών Αρχών
Των Δ. Γιαννακόπουλου, Γ. Τζογοπουλου, Δ. Θανασουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη και λαβυρινθώδεις διαδρομές εξελίσσεται η ομολογουμένως περίεργη διάρρηξη στα γραφεία της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» στο Κολωνάκι, η οποία έγινε περί τα τέλη Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», καταγγέλθηκε στις αστυνομικές Αρχές με αρκετή καθυστέρηση. Στο στόχαστρο των διαρρηκτών βρέθηκε η Βρετανίδα δημοσιογράφος Κέριν Χόουπ, μία από τους παλαιότερους ξένους ανταποκριτές στη χώρα μας, με μακρά διαδρομή στο οικονομικό και τραπεζικό ρεπορτάζ, ιδιαίτερα γνωστή για τα καυστικά της σχόλια και τα αποκαλυπτικά της δημοσιεύματα. Για τη συγκεκριμένη διάρρηξη ειδοποιήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον CEO των «Financial Times», καθώς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Το δημοσιογραφικό απόρρητο και η μυστικοπάθεια των βρετανικών Αρχών, οι οποίες επίσης ειδοποιήθηκαν για τη διάρρηξη, καθιστούν τις έρευνες ιδιαίτερα δύσκολες, ενώ ελάχιστα στοιχεία έχουν δοθεί στην Αστυνομία από δύο κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό της οικίας-γραφείου που χρησιμοποιεί η Κ. Χόουπ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Αθήνα.
Η δημοσιογράφος φέρεται να δήλωσε την κλοπή δύο φορητών υπολογιστών, στους οποίους μεταξύ των άλλων περιέχονται στοιχεία -δημοσιευμένα και μη- σχετικά με τις συνθήκες πώλησης του ΟΠΑΠ, καθώς και στοιχεία αναφορικά με τη συμμετοχή ενός κορυφαίου επιχειρηματία στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικής τράπεζας. Οι αστυνομικοί, πάντως, εκτιμούν ότι στους σκληρούς δίσκους της Χόουπ, εκτός από αυτά, υπάρχει και αποθηκευμένο και αρχειοθετημένο πλήθος από ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν επίσης ότι η Βρετανίδα δημοσιογράφος συγκέντρωνε στοιχεία για λογαριασμούς off shore εταιρειών κοινοβουλευτικού κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Χόουπ είχε ξεκινήσει έρευνα για διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν ότι η κλοπή των σκληρών δίσκων δεν δηλώθηκε αμέσως στην Αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση απόστρατων αξιωματικών των ελληνικών Αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, ούτε οι βρετανικές Αρχές ασφαλείας, στις οποίες από την αρχή κατέφυγε η Αγγλίδα δημοσιογράφος, επέδειξαν την παραμικρή προθυμία συνεργασίας με την ΕΥΠ, γνωρίζοντας ότι στελέχη της υπηρεσίας συνεργάζονται με επιχειρηματικούς παράγοντες.
ΕΡΕΥΝΕΣ. Τα «Π» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τις έρευνες για τους σκληρούς δίσκους της Κ. Χόουπ ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή τα κλιμάκια των Βρετανών πρακτόρων που είχαν έλθει στην Ελλάδα μετά την απόδραση του τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού, σε μια προσπάθεια πρώτιστα να διαφυλάξουν τους βρετανικούς «στόχους» και δευτερευόντως να συνδράμουν τις εξελισσόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις από τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας.
Για τη διάρρηξη στο Κολωνάκι έχουν περιχαρακώσει το πεδίο δράσης της ΕΛ.ΑΣ., η οποία προσπαθεί σε πρώτη φάση να διασταυρώσει τις επαφές της Χόουπ στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου. Από την έως τώρα πληροφόρηση προκύπτει ότι η δημοσιογράφος, το κρίσιμο διάστημα, ασχολούνταν επισταμένως με το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, πραγματοποιώντας σχετικές συναντήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και με Ελληνες τραπεζίτες ιδιωτικών ομίλων. Παράλληλα, παρακολουθούσε τις δίκες του ομίλου Μελισσανίδη, τις δικαστικές εξελίξεις στην ΑΕΚ (επίσης συμφερόντων Μελισσανίδη) και τις μεταβολές στο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΠΑΠ.
Το ανησυχητικό στην περίπτωση της Κέριν Χόουπ είναι ότι, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα της, αρνείται επίμονα να συνεργαστεί στενά ακόμη και με τις βρετανικές Αρχές, με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται σε δυσχερή θέση για το εύρος και το είδος των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν για την περίπτωσή της. Το ριφιφί στο γραφείο της, άλλωστε, δεν λειτούργησε αποτρεπτικά στη συνέχιση της καθημερινότητάς της, που, εκτός από την επαγγελματική της συναναστροφή με πολιτικούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, περιλαμβάνει μικρούς περιπάτους στην όμορη συνοικία των Εξαρχείων.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Ακόμα ένα δυνατό σενάριο για τη διάρρηξη στο σπίτι-γραφείο της Βρετανίδας δημοσιογράφου που εξετάζεται από τις Αρχές θέλει την Κ. Χόουπ να έχει συνομιλήσει το κρίσιμο διάστημα με έγκλειστους των φυλακών για λαθρεμπόριο πετρελαίου και για τις αλλαγές που επέρχονται στην «πυραμίδα» του εγκληματικού παρακλαδιού, μετά τις σοβαρές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Αν και δεν συνηθίζει να ασχολείται με τέτοια ζητήματα, η Αγγλίδα ανταποκρίτρια -όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές- φημολογείται ότι αξιοποίησε δίκτυο «πηγών» της από όμορες βαλκανικές χώρες, με τις οποίες διατηρεί τακτική επαφή από τα χρόνια που δούλευε εκεί.
Τα δημοσιογραφικά της «βήματα» στα Βαλκάνια, όμως, σχετίζονται χρονικά με εκείνα Ελληνα επιχειρηματία τον οποίο έχει θέσει στο στόχαστρο των ρεπορτάζ της εδώ και δύο χρόνια. Εκπρόσωποι του επιχειρηματία, μάλιστα, είχαν μεταβεί σε Αλβανία και Βουλγαρία το προηγούμενο διάστημα για «δουλειές», γεγονός που θεωρείται ότι περιήλθε σε γνώση της Χόουπ, ενδεχομένως δε και με σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Οι ανταποκρίσεις της για τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και το απόρρητο e-mail Λουρόπουλου
Τους πρώτους μήνες του 2013 η ανταποκρίτρια των «Financial Times» προκάλεσε τεράστιο θόρυβο με σειρά δημοσιευμάτων της σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η αποκάλυψη των εκβιασμών για τη ζωή και την οικογένεια του τότε επικεφαλής του ΟΠΑΠ, κ. Λουρόπουλου, από τον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη για τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, μέσα από τη δημοσίευση στους «F.T.» απόρρητου e-mail του Λουρόπουλου προς τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αείμνηστο Στέλιο Σταυρίδη, έβαλε τη Χόουπ κυριολεκτικά στο «μάτι του κυκλώνα» των μεγάλων συμφερόντων και των «σκοτεινών διαδρομών» στην Ελλάδα.
Η ίδια, σκληροτράχηλη και έμπειρη όπως είναι, συνέχισε να «βομβαρδίζει» με αποκαλύψεις και ερωτήματα για τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και τη συμμετοχή του Δημήτρη Μελισσανίδη στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η Κέριν Χόουπ με άλλη ανταπόκρισή της από την Αθήνα, αφού ο διαγωνισμός είχε κατοχυρωθεί, έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ να έγινε χωρίς έλεγχο του ποινικού μητρώου των διαγωνιζομένων, ιδίως δε του τελικού νικητή. Η αναφορά της στο παρελθόν του κ. Μελισσανίδη ήταν απολύτως σαφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το δεύτερο δημοσίευμα των «F.T.» για τον έλεγχο του επιχειρηματικού παρελθόντος των διαγωνιζομένων σε σχέση με την εξαγορά του ΟΠΑΠ, η έρευνα των «Π» αποκάλυψε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου στον οποίο αναφερόταν η Χόουπ είχε αναβληθεί για έναν χρόνο. Αντί δηλαδή να ισχύσει από τις αρχές του 2013, θα ισχύει από αυτόν τον χρόνο.
Η υπόθεση του ΟΠΑΠ, όμως, δεν είναι η μοναδική με την οποία η ανταποκρίτρια των «F.T.» στην Αθήνα προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις, ειδικά τα χρόνια μετά το 2009, όταν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εξαρτούνταν από το κλίμα που κυριαρχούσε στα διεθνή μίντια υψηλού κύρους.
Η Χόουπ είχε αρχίσει να προδιαθέτει τους αναγνώστες της για την πιθανότητα «κουρέματος» του ελληνικού ιδιωτικού χρέους από τα τέλη του 2010. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού έγραφε, για παράδειγμα, πως οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές λόγω έντονης ανησυχίας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα απέφευγε την αναδιάρθρωση χρέους. Πέντε μέρες αργότερα, τον Μάιο του 2011, υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη εισέλθει σε καθεστώς αναδιάρθρωσης χρέους, καθυστερώντας την αποπληρωμή οφειλών προς φαρμακευτικές εταιρείες. Από τη στιγμή που έγινε, πράγματι, το «κούρεμα» (2012), η ανταποκρίτρια των «Financial Times» δεν έχει διστάσει να επικεντρωθεί στη ζημιά και την κοροϊδία που υπέστησαν οι Ελληνες μικροομολογιούχοι.
Πέρα από το θέμα του «κουρέματος», η Κέριν Χόουπ έχει γράψει πολλά άρθρα στα οποία εστιάζει σε παθογένειες, όπως η φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με την προσέγγισή της, η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει το πρόβλημα αποτελεί την αιτία που η τρόικα ζητούσε είτε αύξηση φόρων είτε μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθεί το «κενό» σε διάφορες φάσεις από το 2010 έως το 2012.
Καθ όλη τη διάρκεια του 2013 η Χόουπ επανέφερε συχνά στην ατζέντα της το ζήτημα των καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ λόγω της απόσυρσης της Gazprom αποτελούσε βασικό επιχείρημα στην αρθρογραφία της.
Τελευταίο στη σειρά δημοσίευμα των «Financial Times» που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, το οποίο συνυπέγραφε η Κέριν Χόουπ με τον Πίτερ Σπίγκελ, ανέφερε ότι το ποσό που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πίστευε η Αθήνα. Αντί, δηλαδή, για 5 ή 6 δισ. ευρώ, οι δημοσιογράφοι του βρετανικού οικονομικού εντύπου προέβαλλαν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να φθάσει στα 20 δισ. Το εν λόγω άρθρο άνοιξε τη συζήτηση για την ανάγκη τρίτου ελληνικού μνημονίου.
Στουρνάρας και Πάγκαλος τα βρήκαν σκούρα μαζί της
Η 7η Σεπτεμβρίου του 1999 ήταν μία από τις ελάχιστες ημέρες που η δημοσιογράφος των «Financial Times» Κέριν Χόουπ φοβήθηκε. Οχι, πάντως, για κάποιο «καυτό» θέμα που είχε βρει ή λόγω κάποιας απειλής για τα καυστικά της δημοσιεύματα. Το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι (εκεί όπου κατοικεί μόνιμα για δύο δεκαετίες) «χόρεψε» και αυτό στον ρυθμό των 5,9 Ρίχτερ που είχαν ταρακουνήσει την Αθήνα και, όπως έγραψε αργότερα, «τα πιάτα και οι κούπες πέταγαν στον αέρα».
Οταν τελείωσε ο σεισμός, το σπίτι δεν είχε την παραμικρή ρωγμή, όπως και η δημοσιογραφική δουλειά της Χόουπ στην Ελλάδα για πάνω από είκοσι χρόνια, η οποία την έφερε αρκετές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με ισχυρούς του χρήματος, όπως τελευταία με τον μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ Δημήτρη Μελισσανίδη. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο πληθωρικός Θόδωρος Πάγκαλος, τα βρήκαν σκούρα με τη Βρετανίδα δημοσιογράφο.
Ο «τσάρος» της οικονομίας τον Ιούλιο του 2011 της είχε κάνει την περίφημη δήλωση «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά», για να ακολουθήσει το δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα υποχωρεί», που είχε προκαλέσει κραδασμούς στην κυβέρνηση.
Ο κ. Πάγκαλος είχε την κακή τύχη να συναντήσει τη Χόουπ σε ταβέρνα στον Λυκαβηττό λίγα 24ωρα μετά την περίφημη ατάκα του «Μαζί τα φάγαμε». Για την ακρίβεια, τη δεδομένη στιγμή ο πρώην υπουργός έτρωγε και η δημοσιογράφος, που κάθησε σε διπλανό τραπέζι, τον πλησίασε για δηλώσεις, με το γνωστό της διεκδικητικό στυλ.
Ο πληθωρικός πολιτικός έγινε έξω φρενών με τη συμπεριφορά της, την οποία θεώρησε αγενή, απάντησε με τον δικό του αμίμητο τρόπο και ο καυγάς που ακολούθησε έγραψε τη δική του ιστορία.
Από την πένα της δεν έχει γλυτώσει ούτε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πατέρας του, τους οποίους η Χόουπ «στόλισε» με άρθρο της στους «F.T.» υπό τον τίτλο «Ο γιος απολύει τα ρουσφέτια του μπαμπά».
Τολμηρή, ασυμβίβαστη και πάνω απ όλα επίμονη, εξακολουθεί να κυκλοφορεί μόνιμα στο κέντρο της Αθήνας, μπαίνει με άλλον αέρα στα υπουργεία και, όταν τελειώνει το ρεπορτάζ της, κατεβαίνει στα αγαπημένα της Εξάρχεια.