Οι μεγάλες πολυεθνικές τηρούν στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι τα εργοστάσια θα ανοίξουν και θα προχωρήσουν στην παραγωγή των παραγγελιών τους. Όμως, όσο περνούν οι ημέρες, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αν θα μεταφέρουν την παραγωγή τους, πότε και σε ποια χώρα. Η δημοφιλέστερη αγορά για να μεταφέρουν την παραγωγή τους είναι η Τουρκία, όμως ο κίνδυνος είναι να μην μπορούν να βρουν αξιόπιστους συνεργάτες, αν το αποφασίσουν όλοι μαζί αργότερα. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος όχι μόνο για το αν θα μεταφέρουν την παραγωγή, αλλά και πού θα την πάνε και πότε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες των μεγάλων πολυεθνικών είναι τεράστιες και δεν είναι εύκολο να μοιραστούν στις υπόλοιπες μονάδες των τρίτων χωρών, δηλαδή Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδίας και Τουρκίας ταυτόχρονα. Η Τουρκία αποτελεί την πιο πρόσφορη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς θεωρείται πιο ασφαλής λόγω της απόστασής της από την Κίνα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων το πρόβλημα αφορά όσες επιχειρήσεις είτε εισάγουν άμεσα από την Κίνα είτε εισάγουν προϊόντα από Ευρώπη, τα οποία όμως εισάγονται από την Κίνα. «Κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην παραγωγή στην Κίνα το στρες μεγαλώνει», σημειώνει επιχειρηματίας του κλάδου. «Η ανησυχία δεν είναι για τις πωλήσεις το επόμενο δίμηνο, αλλά για αυτές μετά το Πάσχα, για τις συλλογές που τώρα έπρεπε να είναι στην παραγωγή. Ανησυχούμε για ελλείψεις σε προϊόντα ή για παραγγελίες που δεν θα μπορούν να παραδοθούν».

Το πρόβλημα στην παραγωγή μπορεί να είναι εντονότερο στις μικρές εταιρείες, οι οποίες, αν τα εργοστάσια της Κίνας παραμείνουν κλειστά, θα πρέπει να αναζητήσουν εργοστάσια σε τρίτες χώρες την ίδια εποχή που θα το κάνουν και οι μεγάλες πολυεθνικές με τις μεγάλες παραγγελίες τους. Οσο περνά ο καιρός και τα εργοστάσια της Κίνας παραμένουν κλειστά, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για κομφούζιο. Μπορεί να προκληθούν ελλείψεις στην παραγωγή προϊόντων, ειδικά στα φθινοπωρινά, ή καθυστερήσεις στις παραδόσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναμένουν παραγγελίες να μείνουν χωρίς προϊόντα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για κομφούζιο, ενώ μπορεί να προκληθούν ελλείψεις στην παραγωγή προϊόντων, ειδικά στα φθινοπωρινά


Άλλη πηγή αναφέρει: «Το μέγεθος του προβλήματος εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η σημερινή κατάσταση. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο διαφορετικά προβλήματα. Το ένα είναι το άμεσο και αφορά τη σεζόν άνοιξη - καλοκαίρι για όσες εταιρείες δεν έχουν ήδη παραλάβει τα αποθέματά τους. Γιατί πολλές εταιρείες παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν νωρίς και αυτών τα προϊόντα είναι ήδη στα λιμάνια, οπότε δεν θα επηρεαστούν άμεσα. Αν κάποιες εταιρείες όμως δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά, κινδυνεύουν, με κλειστά τα εργοστάσια, να μην προμηθευτούν εγκαίρως και... να βρεθούν να έχουν προπληρώσει για παραγγελίες που είναι άγνωστο πότε θα εκτελεστούν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το μακροπρόθεσμο και αφορά τη σεζόν φθινόπωρο-χειμώνας, που κανονικά παραλαμβάνεται το καλοκαίρι, αλλά παράγεται αυτή την περίοδο. Και αυτό το πρόβλημα αφορά και όλες τις επιχειρήσεις που εισάγουν από Ευρώπη προϊόντα που παράγονται στην Κίνα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου ένδυσης, πλέον του 50% των ενδυμάτων της ελληνικής αγοράς είναι εισαγόμενα, με τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, το 15% προέρχεται άμεσα από την Κίνα, το 20% από την Ισπανία, το 18% από την Ιταλία, το 10% από την Τουρκία και από 8% από τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ωστόσο, σημαντικό μέρος των εισαγωγών από τις ευρωπαϊκές χώρες προέρχεται από πολυεθνικές που παράγουν στην Κίνα και, επομένως, θα επηρεαστούν από την αναστάτωση στην παραγωγική διαδικασία εκεί, εφόσον τα εργοστάσια παραμείνουν κλειστά.