Διθυραμβική κριτική για τη νεοελληνική Γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έκανε η φιλόλογος Κωνσταντίνα Τσιάγκα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 FM και την εκπομπή «Τα κακά κορίτσια».

Ειδικότερα, η κ. Τσιάγκα σημείωσε πως «είναι ένα μνημειακό έργο το οποίο είναι κόμβος για τη δημοτική γλώσσα και για την εκπαίδευση σε όλη τη μεταπολεμική πορεία της χώρας. Είναι το βιβλίο το οποίο ουσιαστικά διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Είναι πραγματικά η βάση της γλώσσας την οποία μιλάμε και την οποία γράφουμε, όταν τη γράφουμε και τη μιλάμε σωστά βέβαια».

Συμπλήρωσε δε, ότι «τα σπίτια τα οποία δεν έχουν ακόμη τη νεοελληνική Γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη θα πρέπει σίγουρα να την αποκτήσουν. Όχι μόνο οι μαθητές και οι σπουδαστές και όλοι εμείς οι οποίοι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να συντάξουμε κάτι, καλό θα είναι να ξέρουμε πως είναι δομημένη αυτή η γλώσσα την οποία την έχουμε ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια. Η Τριανταφυλλίδειος γραμματική είναι η πληρέστερη και η εγκυρότερη που έχει γραφτεί ποτέ στην ελληνική γλώσσα. Δηλαδή έχουνε γίνει κάποιες προσπάθειες και πριν και μετά αλλά πραγματικά η γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη είναι ό,τι πιο πλήρες και ό,τι καλύτερο έχουμε σε επίπεδο γραμματικής».

«Δεν είναι μόνο οι κανόνες είναι ότι στην πραγματικότητα περιγράφει τη γλώσσα μας, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε τη δημοτική γλώσσα και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι ήταν ένα στοίχημα που πήρε πάρα πολλά χρόνια για να κερδηθεί για να μπορούν οι άνθρωποι να μιλάνε και να γράφουν δημοτική και όχι καθαρεύουσα και αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε η φιλόλογος.