Για τους αυξημένους θανάτους από επιπλοκές που προκαλεί ο κοροναϊός στην καρδιά, μίλησε ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο κ. Στεφανάδης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», αναφέρθηκε στα περιστατικά θανάτων από καρδιά, αναφέροντας πως οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 28% ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, αναφέρθηκε και στο φάρμακο κολχικίνη, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, μπορεί να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες».

«Δυστυχώς, οι τελευταίες μελέτες, από τη Κίνα, μας λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, ασθενών από τον ιό, που φθάνει στο 28%, καταλήγουν από προβλήματα καρδιάς, Ο ιός προσβάλλει το μυοκάρδιο είτε άμεσα τοξικά, είτε έμμεσα μέσω υποξυγοναιμίας. Αυτό μας βάζει σε μεγάλη ανησυχία για την προστασία αυτού του πληθυσμού», είπε αρχικά και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην κολχικίνη.

«Η κολχικίνη είναι φάρμακο 100 ετών. Η ερευνητική ομάδα της οποίας προΐσταται ο καθηγητής κ. Δευτεραίος, εδώ και δέκα χρόνια, έχει κάνει μελέτες που έδειξαν ότι η κολχικίνη δρα ευεργετικά και στην περικαρδίτιδα και στο οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και στις αρρυθμίες και στην πρόληψη της επαναστένωσης του μυοκαρδίου. Είναι φθηνό φάρμακο, δεν υπάρχει κανένα εμπορικό συμφέρον από πίσω». Σχολίασε, τονίζοντας ωστόσο πως προς το παρόν δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, λόγω των παρενεργειών του.

Επίσης, ο κ. Στεφανάδης, ερωτώμενος για το αν ο κοροναϊός μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα ή όχι προβλήματα στην καρδιά σε ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί, είπε: «Δεν ξέρουμε τι πορεία θα έχουν ασθενείς που ξεπερνούν το πρόβλημα του ιού αλλά έχουν υποστεί προσβολή του μυοκαρδίου. Οπως δεν ξέρουμε και για τον πνεύμονα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε αυτούς που επιβιώνουν».

Τέλος, ο καθηγητής καρδιολογίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα προστασίας των πολιτών.

«Φαίνεται ότι πάμε καλά. Εχουμε βραδεία άνοδο της καμπύλης και αν τη συγκρίνουμε με αντίστοιχες άλλων χωρών, είμαστε σε καλύτερη θέση. Το λέω με επιφύλαξη. Μπορεί να έχουμε έκρηξη τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Επαφίεται στον πατριωτισμό, στη συνέπεια, στο φιλότιμο των Ελλήνων. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι είναι εν δυνάμει φορέας, πάσχων, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο», ήταν το σχόλιό του.