Μεγάλη είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η επισκεψιμότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, για το επίδομα των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν υποβληθεί περισσότερες από 37.000 αιτήσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι οι αιτήσεις ανερχόντουσαν στις 10.000, ωστόσο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός ανέβηκε κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 Απριλίου οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους, με βάση των λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ.

Στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κοροναϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Σημειώνεται, ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική δήλωση της επιχείρησης στο σύστημα «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου.

Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.

Οι εργαζόμενοι

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής(αφορά στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή):


Αναλυτικά:

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα