«Η κατάσταση είναι αρκετά αισιόδοξη και σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων μέχρι τώρα αλλά και σε ότι αφορά την πιθανή πτωτική τάση που εκτιμούμε ότι θα έχουμε από εδώ και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήρθε η ώρα της αισιοδοξίας για την πορεία του ιού, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι αρκετά αισιόδοξη… παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε γιατί αν θεωρήσουμε ότι ο πόλεμος έχει κερδηθεί τότε ένα δεύτερο κύμα θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες». «Στην κοινότητα υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ακόμα και αν χαλαρώσουμε τα μέτρα ή τη δική μας τακτική τότε θα έχουμε νέες μεταδόσεις στο προσεχές διάστημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «η λογική των μέτρων είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό θανάτων έτσι ώστε σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν εμβόλια, δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία να προστατεύσουμε κατά το μέγιστο τον πληθυσμό». «Το ζητούμενο είναι να μη νοσήσει ή να μην προσβληθεί μεγάλο ποσοστό πληθυσμού όσο δεν έχουμε στα χέρια μας τα διαθέσιμα όπλα», ανέφερε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων, ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι το «το χρονοδιάγραμμα θα μας το δείξουν τα αποτελέσματα δηλαδή του πως θα κινηθεί η επιδημία από εδώ και στο εξής». «Μάλλον στο τέλος του Απριλίου θα γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης εκτός αν τα πράγματα εξελιχθούν πάρα πολύ καλά και μέχρι τότε έχουμε μια δραματική πτώση, το ελπίζουμε να συμβεί, αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό θεωρούμε ότι μέσα στο Μάιο θα έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», σημείωσε.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα δεύτερο κύμα, μπορεί να συμβεί τον Οκτώβριο ή τους χειμερινούς μήνες θεωρούμε όμως ότι γενικότερα η κοινότητα θα είναι πιο έτοιμη, θα έχουμε στα χέρια μας περισσότερα εργαλεία, αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους, αναφορικά με τον τρόπο που μπορούμε να συστήνουμε αυτοαπομόνωση του πληθυσμού και γενικότερα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα με την ίδια αποτελεσματικότητα χωρίς να εφαρμοστούν τόσα μέτρα περιορισμού».  «Αυτό είναι το πλάνο και η επιθυμία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον κοροναϊό, επισήμανε πως «η φύση είναι πάντα μπροστά από εμάς». «Ο ιός αυτός μεταλλάσσεται όπως οι περισσότεροι ιοί αυτού του τύπου, που έχουν RNA γενετικό υλικό, γενικά αλλάζουν», εξήγησε.

«Δεν είναι από τους πιο γρήγορα μεταλλασσόμενους ιούς», σημείωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο ιός αυτός είναι καινούργιος και έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον τρόπο που προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά η γενικότερη εμπειρία μας αναφορικά με τις μεταλλάξεις των ιών και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε είναι σημαντική».

Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν να επισκεφτούμε τα νοσοκομεία, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι «το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πυρετός, αν έχουμε ξηρό βήχα, αν έχουμε πόνους στα άκρα και το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι η δύσπνοια».

«Γενικά όμως ακόμα και αν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με το θεράποντα γιατρό μας έτσι ώστε να μας συμβουλεύει και να μας κατευθύνει για τις μετέπειτα πράξεις μας», τόνισε.

«Αν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα τότε δεν έχει λόγο να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο, είναι όμως σημαντικό να είναι σε επικοινωνία και να ενημερώνει τον θεράποντα γιατρό του», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα