Η ’ννα Νικολαίδη  σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1993. Υπήρξε για μικρή χρονική περίοδο εθελόντρια εκτελώντας πρακτική άσκηση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα ενώ είναι μέλος πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και συλλόγων από το 1993 και πέρα.

Τo ντοκιμαντέρ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ, της ’ννας Νικολαίδη, δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Το ηθικό υπόβαθρο της ΕΚΕ στις ΜΚΟ και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα» , έρχεται να οπτικοποιήσει τα δεδομένα που ανέφερε το παραπάνω βιβλίο το 2011.Οι ΜΚΟ που αναφέρονται και προβάλλονται από το βιβλίο και από το ντοκιμαντέρ θέλουν να τονίσουν τις έννοιες της ΕΚΕ, του εθελοντισμού, των δράσεων υπέρ της πρόληψης της ρατσιστικής βίας, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της αστεγίας, αλλά ευρύτερα τάσσονται υπέρ της ανθρωπιστικής δράσης και της ιατρικής αρωγής.

«Το ντοκιμαντέρ εξηγεί  τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, ‘’διαφορετικός’’ σε μια κοινωνία όπου όλοι οι άλλοι έχουν περισσότερα προνόμια, όμως τα καταφέρνεις να δεις θετικά τον κόσμο μέσα από  μια ΜΚΟ, όπου σε φροντίζουν άλλοι εθελοντικά, όπου ‘’ανήκεις’’, όπου έχεις κάτι που πριν δεν είχες, καθώς πάλευες με τα κύματα να φτάσεις σε μια χώρα….Επίσης το ντοκιμαντέρ μου κάνει λόγο για τις δράσεις των ΜΚΟ, τι ρόλο έχουν, πως συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι τους. Αυτό φαίνεται μέσα από τα πλάνα όπου φαίνονται πρόσωπα που σκιαγραφώντας, δίνοντας μια φιλοσοφικοηθική διάσταση του ξένου, του ερχόμενου, του ιδιαίτερου που αφυπνίζει μια διαφορετική κοινωνική αισθητική….» εξηγεί η ’ννα Νικολαίδη ενώ σε ότι αφορά τον εθελοντισμό σήμερα στην Ελλάδα, σημειώνει: «Για τα δεδομένα της κρίσης που περνάει η Ελλάδα, θεωρώ ότι ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπική δράση είναι σε καλό δρόμο. Ο Έλληνας έχει αρχίσει και ευαισθητοποιείται και βρίσκει διέξοδο σε δράσεις που διενεργούνται από τις ΜΚΟ. Ετσι απλά, γιατί θέλει, του αρέσει και μπορεί να προσφέρει. Ακόμα και από το υστέρημά του, πλέον το κάνει. Δεν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος μόνο με το να πληρώνει ή να καταπιέζεται ή να αισθάνεται ότι χρωστάει. Θέλει και να δώσει κάτι, ό,τι έχει και αυτό το κάνει στους άλλους συνανθρώπους του πιο αναξιοπαθούντες, όπως είναι π.χ οι μετανάστες. Στο ντοκιμαντέρ όλοι εμείς δουλέψαμε εθελοντικά, όπως επίσης και οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι γιατροί που έπαιρναν μέρος σε αυτό και στις αντίστοιχες ΜΚΟ που εμφανίστηκαν. Με ένα λόγο ηθικη και εθελοντισμός είναι αυτό που θα με εξέφραζε. ‘’Πράττε έτσι ώστε η ρυθμιστική αρχή της βούλησής σου να μπορεί να καταστεί καθολικός νόμος’’ μας λέει ο Καντ και καλό θα ήταν να το υιοθετήσουμε»