Σε περισσότερους από 200 ελέγχους γύρω από την κοινότητα των Ρομά προχώρησε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερα μέτρα στην περιοχή.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση απαιτεί επικαιροποίηση σχεδίου δράσης. Έχουμε από χθες το βράδυ να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες στη Λάρισα. Το ένα κρούσμα που ήταν θετικό σε οικισμό Ρομά έδειξε ότι ήταν 29 επαφές. Δώδεκα από τα πρώτα 17 χαρακτηριστίκαν θετικά και αργότερα έφτασαν τα είκοσι. Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο κηρύξαμε τον οικισμό σε έκτακτη ανάγκη και επιβολή προσωρινού περιορισμού και άρση δυνατότητας μετακίνησης», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, σημείωσε ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ έχουν μεταβεί στο σημείο και έχουν κάνει 200 ελέγχους γύρω από την περιοχή που υπάρχει το επιδημιολογικό φορτίο και ξεκαθάρισε ότι οι είκοσι θετικοί είναι σε νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περιφρούρηση. Πολίτες και κάτοικοι στη γύρω περιοχή θα μεταβούν σε ξενοδοχείο για καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Από εκεί και πέρα, αναφερθείς στη σημερινή παρουσία του στη Λάρισα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η περιοχή θα μείνει για 14 ημέρες σε καραντίνα, θα ανασταλλεί το πλανώδιο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές, θα γίνουν δειγματοληπτικοί προληπτικοί έλεγχοι σε Τύρναβο και Φάρσαλα ενώ, μέχρι το βράδυ, θα οριστούν στους 4 δήμους διαμεσολαβητές ώστε να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας Ρομά να κάνουν διεργασίες ώστε να βρίσκεται η ΓΓΠΠ σε διαρκή ενημέρωση για τις όποιες αντιδράσεις. Ακόμη, ενισχύεται ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ στην περιοχή ενώ, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η κατάσταση είναι εύθραυστη κι αυτό έρχεται να μας το υπενθυμίσει το παράδειγμα της Λάρισας.

«Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε περισσότερα μέτρα στη Λάρισα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΑΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΡΟΜΑ

Ως «αβάσιμα» χαρακτήρισε τα σχόλια ότι οι Ρομά επιτέθηκαν προς τα μέλη της ΓΓΠΠ καθώς, όπως σημείωσε, έκαναν μία κανονική συζήτηση και ενημέρωση αναφορικά με τις νέες συνθήκες.

«Θα εγγυηθούμε με κάθε τρόπο ότι δεν θα τους λείψει τίποτα», τόνισε.