Αναφορικά με την εργαλειοποιήση των μεταναστών από την πλευρά Ερντογάν, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Μάζης.

Ο κ. Μάζης τόνισε ότι «πρέπει η Ελλάδα επιτέλους να αποφασίσει με ποια πλευρά της διεθνούς πραγματικότητας είναι». «Υποστηρίζει τον νομικό πολιτικό τον ευρωπαϊκό;», διερωτήθηκε ο ίδιος. «Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ομνύουν στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό», διευκρίνισε.

«Εδώ το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας λύνει τα χέρια, αυτός που μπαίνει παράνομα σε μια χώρα και βιάζει τα σύνορά της με τον οποιονδήποτε τρόπο απελαύνεται άμεσα χωρίς το δικαίωμα υποβολής ασύλου», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος εξέφρασε την απορία ότι «δεν μπορεί να καταλάβει ποιες είναι εκείνες οι αναγκαιότητες οι οποίες επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει πίσω σε αυτό».

Ο κ. Μάζης δήλωσε ότι «η κίνηση που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να συλλέξει όλες τις δηλώσεις και τις απευθείας ομολογίες των τούρκων επισήμων οι οποίες συγκλείνουν όλες προς ένα κοινό σημείο ότι έχει στρατευτεί ένας πληθυσμός ατόμων, οι οποίοι μόνο πρόσφυγες δεν είναι, με τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της στρατοχωροφυλακής της τουρκικής και έχουν οργανωμένα, μεθοδικά και κεντρικά σχεδιασμένα επιχειρήσει να σπάσουν τα ελληνικά σύνορα, να τα διαβούν και να περάσουν παράνομα στον ελληνικό χώρο».

Παράλληλα ο καθηγητής ανέφερε: «Αυτό λοιπόν με δεδομένο και την επιδημία του κοροναϊού την οποία επίσης έχουν ομολογήσει ότι μας στέλνουν αρρώστους προσβεβλημένους να συγκροτηθεί ένας φάκελος και να σταλεί ο κ. Ερντογάν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο ως διαπράξας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί τι σημαίνει να στέλνεις αρρώστους ανθρώπους, προσπαθώντας να μολύνεις και το γειτονικό πληθυσμό με αποτέλεσμα της μολύνσεως το θάνατο! Κάνεις βιολογικό πόλεμο ναι ή όχι; Επιτρέπεται ο βιολογικός πόλεμος από τη διεθνή νομική πραγματικότητα; Όχι. Είσαι λοιπόν εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας; Ναι. Να συνταχθεί ένας φάκελος και να σταλεί στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο, να παραπεμφθεί αυτός ο κύριος. Αυτή είναι η υγιής αντιμετώπιση που δεν έχει ούτε μπαρουτόβολα, κανόνια ούτε τανκς ούτε τίποτα, έχει τη διεθνή νομιμότητα».

Για την Τουρκία, ο κ. Μάζης επισήμανε «η Τουρκία έχει όντως πρόβλημα, η Τουρκία ωθείται προς το ΔΝΤ αλλά έχετε την εντύπωση ότι η μαύρη οικονομία της Τουρκία και το Κατάρ το οποίο «σπεύδει να βοηθήσει» και δημιουργώντας αποσχιστικές τάσεις στη Θράκη...άλλο έγκλημα αυτό. Η προσπάθεια απόσχισης είδατε πως τιμωρείται στην Ισπανία και εφόσον όλη η Ευρώπη συστοιχίζεται με την ισπανική κυβέρνηση να μας πουν πως ακριβώς θα συστοιχιστούν μαζί μας στην περίπτωση αυτή».