Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ως αιτία της αποσταθεροποίησης και κίνδυνο για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και είπε πως η αιτία που δημιουργεί προβλήματα είναι οι μαξιμαλιστικές τάσεις της Ελλάδας στην περιοχή.

Το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας θα θέσει ο Νίκος Δένδιας στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις εργασίες του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα συμμετάσχει από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, θα υπάρξει συζήτηση και σχετικά με τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο, Κώστας Λάβδας.

Η Τουρκία, υποστήριξε, βλέπει ως παράθυρο ευκαιρίας αυτήν την κρίση γιατί υπάρχει εσωτερική ανάγκη στο καθεστώς Ερντογάν να προσπαθήσει να επιβιώσει με ένα άλμα προς τα μπρος. Εκτίμησε πως με τέτοιες ενέργειες θα επιβιώσει για μερικούς μήνες, αλλά θα ακολουθήσει σοβαρή εσωτερική κρίση.

Από την άλλη, ειδικά για την Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως το μεγάλο πρόβλημα θα είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θα θεωρήσει μια κρίση με την Ελλάδα ως ένα πεδίο μέσα από το οποίο θα διαπραγματευτεί με τη Δύση.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προετοιμασμένοι και προσεκτικοί», τόνισε, καθώς η εσωτερική κρίση είναι παράλληλη με την κρίση της πανδημίας και την οικονομική κρίση και σπρώχνει το καθεστώς Ερντογάν σε αναζήτηση λύσεων επικίνδυνων για την Ελλάδα.