«Όλες οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν θάνατο σε νεαρές ηλικίες, ωστόσο το ποσοστό είναι μικρό» δήλωσε, με αφορμή τον θάνατο 35χρονου από κοροναϊό, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Αναφερόμενη στο θάνατο του 35χρονου, η κα Γκάγκα υπογράμμισε ότι «όλες οι λοιμώξεις μπορούν να φέρουν θάνατο και σε νεαρότερους ανθρώπους».

Ωστόσο όπως εξήγησε, είναι πολύ μικρό το ποσοστό «δηλαδή αν αρρωστήσουν 10 χιλιάδες 30ρηδες μπορεί να πεθάνει ένας». «Το τι το κάνει, μπορεί να έχει σχέση με τα γονίδια, μπορεί να είναι με το πόσο ισχυρός ο ιός, μπορεί να είναι ότι εκείνη τη στιγμή βρήκε κάποιον άνθρωπο λιγότερο δυνατό από άποψη ανοσοποιητικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λόγοι υπάρχουν, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μπορεί κάτι συγκεκριμένο σε έναν άνθρωπο να μην πάει καλά δεν παύει να είναι ένας πάρα πολύ άγριο γεγονός που εμάς τους γιατρούς μας κάνει να λυπόμαστε εξαιρετικά. Δυστυχώς είναι η εξαίρεση, δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά είναι κάτι που γίνεται», επισήμανε.

Αναφερόμενη στο πιθανό δεύτερο κύμα του κοροναϊού το Φθινόπωρο σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, η κα Γκάγκα σημείωσε ότι «μπορεί να το δούμε το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, να έχουμε ασθενείς που έχουν και γρίπη και κοροναϊό και αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να εμβολιαστούμε έγκαιρα για τη γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο ώστε τουλάχιστον τα πράγματα που μπορούμε να προλάβουμε να τα προλάβουμε».

«Το κακό με αυτό τον ιό είναι ότι για αυτόν τον ιό δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε ειδικά φάρμακα και άρα θα κάνουμε υποστηρικτικά ότι μπορούμε», υπογράμμισε η ίδια.

Για τη χρήση της μάσκας, ανέφερε πως «αν ερχόμαστε πολύ κοντά με κόσμο, είναι καλό να φοράμε ως ένδειξη σεβασμού στο διπλανό μας, όπως το φοράνε οι Γιαπωνέζοι». Για τα χέρια, δήλωσε ότι δεν πιστεύει απαραίτητα στα γάντια «δηλαδή αν το χέρι δεν έχει πληγές δεν κολλάμε από τα χέρια, αυτό που και των γαντιών είναι σημαντικό είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια».

Για την άρση των μέτρων, η κα Γκάγκα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο αλλά θα πρέπει συνέχεια να έχουμε το νου μας σε μέτρα προστασίας που να μας κάνουν λιγότερο ευάλωτους στην καθημερινή ζωή».

«Το πιθανότερο είναι ότι το καλοκαίρι θα μειωθεί, καταρχήν ο ιός φαίνεται ότι αν μένει σε επιφάνειες που καίγονται από τον ήλιο και είναι πολύ ζεστές δεν επιβιώνει και δεν είμαστε πολλοί άνθρωποι σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε.

«Δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε να κολυμπήσουμε στην θάλασσα αλλά θα πρέπει και πάλι να κρατάμε κάποιες αποστάσεις. Την τήρηση των αποστάσεων πρέπει να την προσέξουμε και το καλοκαίρι τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας, να δούμε ότι δεν έχουμε εξάρσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας πιο φυσιολογικά», επισήμανε η ίδια.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα