«Αυτή τη στιγμή ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι πιο ώριμος από ποτέ για να δεχτεί τις παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ποινικολόγος, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Υποθηκοφυλακείων, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι «αυτό που γνωρίζουμε αλλά περιμένουμε να δούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας είναι ότι από τις 27 Απριλίου θα αρχίζουν να ανοίγουν τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολόγια της χώρας για τις διαδικασίες που εκεί μπορεί να γίνουν, ελέγχους δηλαδή και κάποιες διαδικασίες ασφαλιστικών ειδικά σε ότι αφορά τα ακίνητα».

«Αυτό είναι ακόμα σε επίπεδο κυβερνητικής εξαγγελίας, δεν έχουμε δει ακόμα συγκεκριμένες ανακοινώσεις και υπουργικές αποφάσεις που να καθορίζουν πως ακριβώς θα γίνουν, με ποιο χρονοδιάγραμμα και τι μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν», υπογράμμισε.

«Εμείς εδώ και 10-15 χρόνια και με την Ένωση νομικών ‘’Η Θέμις’’ έχουμε ασχοληθεί ειδικά με τα ζητήματα αυτά, τα αναδεικνύουμε συνέχεια και θεωρούμε ότι η απομακρυσμένη δυνατότητα διενέργειας πολλών διαδικασιών θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά μας και τώρα με την κατάσταση αυτή που δεν επιτρέπονται οι συνωστισμοί στα δικαστήρια», ανέφερε ο ίδιος.

«Ήδη υπάρχουν κάποια δειλά βήματα, εξαγγέλθηκε δηλαδή από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η δυνατότητα χορήγησης ηλεκτρονικά κάποιων πιστοποιητικών από τα δικαστήρια, λίγων και συγκεκριμένων, πρέπει όμως από εδώ και πέρα να γίνουν άλματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι εφικτό, είναι δυνατό, είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να προβούμε στην επέκταση και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που θα ωφελήσει τα μέγιστα και την ίδια τη Δικαιοσύνη και το δικηγορικό σώμα και την κοινωνία γιατί θα υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών», επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα μας μείνει από τη δοκιμασία που περνάει η χώρα, απάντησε ότι «σίγουρα θα μας μείνει μια εμπειρία ότι πρέπει να προσέχουμε και να επενδύουμε πάρα πολύ στην έννοια της ατομικής ευθύνης, και περνώντας από την έννοια της ατομικής ευθύνης και στην έννοια της συλλογικής ευθύνης».

«Το κράτος απέδειξε ότι μπορεί σε κάποιους τομείς μπορεί να τα πάει καλά, σε κάποιους τομείς απέδειξε ότι τους χειρίστηκε όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία όμως πρέπει και εμείς, είτε σαν ατομικότητες είτε σαν συλλογικότητες, να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες διαδικασίες», ανέφερε ο ίδιος.

Για το οικονομικό επίδομα των 800 ευρώ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση είχε προβεί σε μια εξαγγελία ότι θα συμπεριλάβει τους δικηγόρους στους δικαιούχους των 800 ευρώ, δεν τήρησε τη δέσμευσή της αυτή την οποία την μετέφερε για να πραγματοποιηθεί το Μάιο».

«Είναι απολύτως αναγκαίο αυτή η δέσμευσή ώστε και καθυστερημένα να πραγματοποιηθεί απέναντι στους δικηγόρους που πραγματικά είχανε πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης όλο αυτό το διάστημα», υπογράμμισε.