Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις δυο δομές Υγείας σε Περιστέρι και Γλυφάδα μετά τα δεκάδες κρούσματα του νεου κοροναϊού που εντοπίστηκαν στις δυο κλινικές ενώ στην Περίπτωση του Περιστερίου δυο άνθρωποι ήδη έχασαν την ζωή τους. 

Πιο συγκεκριμένα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων  τόσο της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ ήδη υπάρχουν και δύο νεκροί ασθενείς, τόσο για την κλινική στην Γλυφάδα όπου υπάρχει ένας νεκρός.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος θα αναζητήσει ο εισαγγελέας για τους υπευθύνους των δύο ιδιωτικών κλινικών σε Περιστέρι και Γλυφάδα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες κακουργηματικές ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των 2 κλινικών όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Δύο νεκροί στην κλινική στο Περιστέρι

Σημειώνεται ότι κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας από τον κ. Χαρδαλιά είχε γίνει γνωστό ότι ήδη ένας ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική στο Περιστέρι και ήταν θετικός στον κοροναϊό έχει φύγει από τη ζωή. Ωστόσο λίγο αργότερα έφυγε από τη ζωή ένας ακόμη ασθενής που νοσηλεύονταν στην κλινική στο Περιστέρι όπου βρέθηκαν 28 θετικά κρούσματα κοροναϊού.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για έναν 76χρονο ασθενή, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, και από την κλινική στο Περιστέρι όπου νοσηλεύονταν μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και εξέπνευσε.



Τι αναφέρει ο Ποινικός Κώδικας

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

 με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

 με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

 με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων


Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι δύο έρευνες θα διενεργηθούν από εισαγγελικό λειτουργό.



Σε καραντίνα η κλινική – 28 κρούσματα

Σημειώνεται στην κλινική στο Περιστέρι, η ιχνηλάτηση ασθενούς θετικού στον κοροναϊό αποκάλυψε 28 ακόμη κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κοροναϊού στο Περιστέρι.

Από τα 28, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, τα 11 εργαζομένους, ενώ τα τέσσερα είναι τα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από 45 ακόμη δείγματα που ελήφθησαν και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των υπευθύνων και έστειλε αυστηρό μήνυμα στις δομές υγείας που δεν τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. «Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε λόγο σε αυστηρό τόνο για «απρόσεχτη συμπεριφορά των λίγων» και μάλιστα σε υγειονομικές δομές, που θέτουν σε κίνδυνο, όπως είπε, τους πολλούς.



Οργή Τσιόδρα για την ανευθυνότητα στους δύο κλινικές που βρέθηκαν θετικά κρούσματα

Οργισμένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας αναφέρθηκε στα περιστατικά των δύο κλινικών στο Περιστέρι και στα Νότια προάστια η άλλη, λέγοντας ότι ο κοροναϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες.

Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα