«Στην Ελλάδα έχει γίνει ικανοποιητικός αριθμός τεστ για τον πληθυσμό της χώρας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «θέλουμε να δούμε πως αντιδρά η μετάδοση στην κοινότητα καθώς χαλαρώνουμε ένα-ένα τα μέτρα γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε με μεγάλη ακρίβεια πως θα αντιδράσει η μετάδοση και συγχρόνως θα μπορούμε να περιχαρακώνουμε την επιδημία εάν συμβαίνουν επανεξάρσεις ή αναζωπυρώσεις».

Για τα τεστ, ο καθηγητής δήλωσε πως «65 με 70 χιλιάδες έχουν γίνει ήδη ο οποίος είναι ένας αρκετά καλός αριθμός για τον πληθυσμό που έχουμε».
«Εννοείται ότι το τεστ είναι στο επίκεντρο της παρακολούθησης της επιδημίας απλά αυτό που θα γίνεται ίσως πιο εντατικά είναι σε συγκεκριμένους πληθυσμούς οι οποίοι είναι ευάλωτοι και οι οποίοι θα χρειαστεί να κινηθούνε να γίνονται πιο συστηματικά τεστ. Δεν θα γίνονται σε αυτή τη φάση στο γενικό πληθυσμό, δεν έχει κάποιο νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να εξαφανιστεί ο κοροναϊός, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «είναι νωρίς για να το πούμε αυτό, η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη έχει μολύνει πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, και αυτός είναι ο αριθμός των διαγνώσεων, λογικά θα έχουν φτάσει τα 20 εκατομμύρια οπότε η παγκόσμια εκρίζωση του ιού είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς την ύπαρξη εμβολίου».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκριζωθεί τοπικά σε κάποιες χώρες, σε κάποιες περιοχές», διευκρίνισε παράλληλα ο ίδιος.

Για το άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή τουριστών, προειδοποίησε πως «αν ανοίξουμε τα σύνορα χωρίς να υπάρξει αυστηρός έλεγχος της κατάστασης των ατόμων που έρχονται ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και υψηλός γιατί έτσι ήρθε αρχικά ο ιός στη χώρα».

Για τη χρησιμοποίηση της μάσκας και των γαντιών, ο καθηγητής σημείωσε ότι «τα γάντια δεν θα χρειάζονται όπως δεν χρειάστηκαν και πριν, ωστόσο η μάσκα σε κλειστούς χώρους θα είναι πολύ χρήσιμη».

«Θα είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με τη σύσταση που έκανε η επιτροπή. Για όσο η επιδημία είναι ανάμεσα μας, είναι πιθανό να χρειάζεται η χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού», συμπλήρωσε.

Για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να τους έχουμε αυτούς τους ανθρώπους μονίμως σε καραντίνα». «Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κερδίσουμε λίγο ακόμα χρόνο για αυτούς και αν βρούμε μια πιο βιώσιμη λύση, σίγουρα όπως και να έχει θα χρειαστούν να συνηθίσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης», διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Θα έλεγα να μη βιαστούμε να πούμε ότι οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να κινηθούνε σε αυτή τη φάση. Όταν θα πέσει κι άλλο η επιδημία θα είναι πιο εύκολο να κινηθούν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, δήλωσε ότι «σύντομα θα γνωρίζουμε για τις αποτελεσματικότητες των ‘’ανακυκλωμένων’’ φαρμάκων, γιατί πρόκειται για φάρμακα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους». «Αν δεν γίνουν μέχρι αρχές Ιουνίου λογικά μέχρι μέσα καλοκαιριού πρέπει να τα έχουμε», σημείωσε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα