Η «επόμενη μέρα» του πολέμου με τον «αόρατο αλλά και άγνωστο εχθρό», τον SARS-CoV-2, που ξεκινά αύριο είναι πιο δύσκολη. Κερδίσαμε την πιο κρίσιμη μάχη περιορισμού της επιδημίας, αλλά όχι τον πόλεμο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Η Πολιτεία, συνεχίζει, αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας. Τώρα καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε περισσότερες προκλήσεις, με μεγαλύτερη την περαιτέρω διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα και ο πολίτης θα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα με την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής. «Τώρα που βγαίνουμε από το σπίτι θα συναντήσουμε τον ιό και από εμάς και μόνο εξαρτάται να μην μολυνθούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούντας, δεν αποκλείει η χαλάρωση των μέτρων να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος γενικευμένου συναγερμού όσο ο δείκτης Ro διατηρείται κάτω από 1. «Στη χώρα μας, το Rο εκτιμήθηκε πρόσφατα σε 0,47, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά την πιθανή ολοκλήρωση του επιδημικού κύματος εντός του Μαΐου».

Σημειώνει ότι αυτό που μας διδάσκει αυτή η πανδημία είναι ότι η πρόληψη είναι τρόπος ζωής και το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης ανάλογων επιδημιών στο μέλλον είναι η αλλαγή στη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα