Αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών όσο αυξάνονται και τα κρούσματα κοροναϊού ενόψει του χειμώνα. Οι ειδικοί κρούουν το «καμπανάκι» για την αναγκαία χρήση μάσκας καθώς ο χειμώνας, ο συνωστισμός, ο κοροναϊός και η γρίπη δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1: «Δεν έπρεπε να είχαμε σταματήσει να φοράμε μάσκες. Υπέρ της υποχρεωτικότητας ποτέ δεν είμαι, αλλά με διάφορες καμπάνιες για την χρήση μάσκας, όπως πρέπει να υπάρξει και για τον εμβολιασμό, θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ενθάρρυνση. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία».

Όσον αφορά τις νέες παραλλαγές και το αν καλύπτουν τα εμβόλια, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, επισήμανε: «Υπάρχουν δυο παραλλαγές της Όμικρον η BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες σε άλλες χώρες έχουν αρκετή έξαρση. Και η 'Κένταυρος' που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει ακόμα στην Αμερική. Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα για τις νέες υποπαραλλαγές. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι επηρεάζουν θετικά τα αντιικά φάρμακα, όμως επηρεάζουν αρνητικά, δηλαδή δεν πιάνουν τα μονοκλωνικά».

Για τα εμβόλια και την κάλυψη που προσφέρουν έναντι αυτών των νέων στελεχών του κοροναϊού, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να δημιουργεί παραλλαγές με την ίδια ένταση. Το εμβόλιο, ακόμη και η 5η δόση που έχουμε κάνει αρκετοί, όπως εγώ και ο σύζυγος μου, βοηθάει αλλά όχι πολύ, βοηθάει λίγο και κυρίως να μην νοσήσουμε σοβαρά».

Σχετικά με την γρίπη και την ανησυχία για πολλά κρούσματα αυτόν τον χειμώνα, η κ. Λινού είπε πως «ανέκαθεν υπήρχε σαν οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών παλιότερα, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν την τηρούσαμε και πολύ. Αλλά τώρα, λόγω της πανδημίας τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στη γρίπη επειδή παίρναμε μέτρα προστασίας, τώρα όμως που δεν φοράμε μάσκες μπορεί να έχουμε μεγαλύτερες συνέπειες».