Θρήνος έχει ξεσπάσει στα Ανώγεια της Κρήτης μετά το διπλό φονικό το βράδυ του Σαββάτου στο Περαχώρι για… ένα χωράφι.

Από την αιματηρή συμπλοκή νεκρός είναι ο 63χρονος γνωστός μαντιναδολόγος, Λευτέρης Καλομοίρης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη λαϊκή παράδοση της Κρήτης και τις μαντινάδες.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης γεννήθηκε το 1957 και όλοι τον ήξεραν σαν τον "ντελικανή της μαντινάδας". Από μικρό παιδί έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα, ακούγοντας του μεγαλύτερους σε ηλικία να ζούν και να διασκεδάζουν παρέα με τα τραγούδια της Κρήτης. Εζησε την παιδική του ηλικία στα σοκάκια του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Σύμφωνα με το Εrotokritos.gr, ως λάτρης και μύστης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο του και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας μια σειρά Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αποκορύφωμά της προσπάθειάς του να κάνει την Μαντινάδα γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό ,ήταν οι ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα, αλλά και την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Καλομοίρης, ο ντελικανής που έχασε τη ζωή του στο φονικό στα Ανώγεια
Φονική συμπλοκή στα Ανώγεια με άρωμα βεντέτας: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία πάρα πολλά παιδιά έμαθαν και να χορεύουν, ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης- που έχασε τη ζωή του στο φονικό- είχε την δυνατότητα και την ευαισθησία να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και το ιδιαίτερο ταλέντο να "μεταφράζει" τα συναισθήματα αυτά σε μαντινάδες. Χωρίς υπερβολές αλλά με αυθεντικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου που έδιναν στα τραγούδια το ειδικό χρώμα που αναζητούσε. Οι μαντινάδες του όπως αναφέρουν οι ειδικοί αποτελούν στολίδια στην κρητική δισκογραφία. Αγαπημένο του θέμα υπήρξε ο έρωτας, φυσικά και είναι εκατοντάδες οι μαντινάδες που υμνούν τον έρωτα.

Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο το,υ με τον τίτλο "Ποιο παραμύθι θα σου πω" που περιείχε περισσότερες από 500 βιωματικές μαντινάδες. Πολλές από αυτές ερμήνευσαν διάσημοι Κρητικοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης, ο Σωπασής, ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Νίκος Γωνιανάκης, ο Μύρων Σκουλάς, ο Μιχ. Καλλέργης, ο Δημ. Κουνάλης και άλλοι.