Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με σημερινή ανακοίνωσή της για τις τροποποιήσεις που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο (άρθρο 61) προβλέπεται η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ετών 2017-2018, που θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι 31-12-2021.

Παράλληλα, με το άρθρο 62 παρ. 2 αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά 65 οι οποίες θα πληρωθούν από την 1-7-2022. Ειδικότερα οι θέσεις των εφετών αυξάνονται κατά 23, των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5, των προέδρων πρωτοδικών κατά 1, των πρωτοδικών κατά 26 και των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά 10.

Επίσης, με τα άρθρα 77 και επόμενα ιδρύεται κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Όμως, η ΕΔΕ αναφέρει ότι, πέρα από τα θετικά μέτρα στο νομοσχέδιο, εισήχθη διάταξη (άρθρο 62 παρ. 1) για ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων/αντεισαγγελέων εφετών, μια διάταξη για την οποία η ΕΔΕ έγκαιρα έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της, επισημαίνοντας την «υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των αντεισαγγελέων εφετών και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη».