Στην τήρηση όλων των μέτρων και σε όλα τα στάδια από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδίδεται η έγκαιρη άρση τους και η επιστροφή σε μια «νέα πραγματικότητα». Στην κυβέρνηση επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφορικά με τη στάσης των πολιτών απέναντι στα μέτρα που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, απέδειξαν ότι μέσα από την πειθαρχία τους μπορούν να πετύχουν την επίσπευση της άρσης.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στην κυβέρνηση «τρέχουν» σταδιακά και με προσοχή την άρση όσων είχαν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Τα δείγματα των τελευταίων ημερών είναι θετικά και αναφορικά με τις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς αυτοί δεν έχουν ξεφύγει από τις γενικότερες προβλέψεις, και σίγουρα δεν θυμίζουν καθόλου την εικόνα που επικρατεί σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις που δεν πειθάρχησαν στους κανόνες και θεώρησαν σκόπιμο να αψηφήσουν τον κίνδυνο αφήνοντας έκθετους τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά και τους συμπολίτες τους, πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επισκιάσουν την ευρύτερη εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία για τη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μέτρων από τους πολίτες.

Αυτό τόνισε νωρίτερα και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης που μαζί με τον υφυπουργός, Νίκο Παπαθανάση, επισκέφθηκαν οργανωμένες παραλίες στην Αττική και ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Με τον υφυπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, με τον οποίο είχαμε την ευθύνη να ανοίξουμε σήμερα τις παραλίες, κατόπιν της αποφάσεως που έλαβε ο κύριος Πρωθυπουργός μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάναμε περιοδεία στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής και καταλήγουμε εδώ, στον Άλιμο.

Όλα πηγαίνουν "ρολόι". Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την πειθαρχία που έχει επιδείξει όσον αφορά στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Ήδη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης "παίζουν" με πολύ θετικά σχόλια τις σημερινές εικόνες από τις ελληνικές παραλίες. Όλα θα πάνε καλά. Ο ελληνικός λαός, με πειθαρχία και με υπομονή, έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα και τώρα ξεκινάμε την προσπάθεια να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα, που είναι αυτό της οικονομίας και του ανοίγματος ξανά της κανονικής μας ζωής».

Αυτό που παραδέχονται όλοι στην κυβέρνηση είναι ότι ο επόμενος στόχος είναι να κρατηθεί η πολύπαθη ελληνική οικονομία καθώς κανείς δεν θα ήθελε να επιστρέψει στα επίπεδα της κρίσης. Όπως όλα δείχνουν, η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και η πιο γρήγορη από το προβλεπόμενο επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το στοίχημα για όλες τις πλευρές είναι να υπάρξει επιμέλεια στη διαχείριση της κρίσης προκειμένου να μην χρειαστεί ένα νέο lockdown που θα γυρίσει την οικονομία ακόμη πιο πίσω. Συνεπώς, προτεραιότητα δίνεται στην ασφάλεια και την υγεία του πολίτη και, εφόσον αυτή έχει εξασφαλιστεί, στην τόνωση της οικονομίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η προσπάθεια που έγινε όλους αυτούς τους μήνες από πλευράς κυβερνήσεως προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία μέσω των διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις και της παροχής ειδικών επιδομάτων στους εργαζόμενους ακόμη και του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, άπαντες εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς προκειμένου να υπάρχει μία συνολική εικόνα του προβλήματος που υπέστη εξαιτίας του lockdown η ελληνική οικονομία ενώ επικρατεί αισιοδοξία, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες και πως το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να σωθεί από την πανδημία.