Εκτεταμένους ελέγχους σε 50 από τους 71 μετανάστες που διαμένουν σε πρόχειρο καταυλισμό έξω από την κοινότητα Σκαλοχωρίου στη Λέσβο πραγματοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας μετά τα δύο κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι πολύ πιθανόν να έφυγαν από τα τουρκικά παράλια φέροντας τον ιό, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε όταν πέρασαν στο νησί, καθώς έμειναν τρεις ημέρες υπό βροχή στην παραλία Καλό Λιμάνι μέχρι να βρεθεί ο χώρος για τη διαμονή τους στις Μεγάλες Θέρμες.

Το σημαντικό για την πορεία της ιχνηλάτησης είναι ότι αφίχθησαν με φουσκωτά σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες, στις 6 και 10 Μαΐου, και στη δεύτερη περίπτωση ελέγχθηκαν αμέσως από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για 19 άνδρες αφγανικής και ιρανικής καταγωγής, με στοιχεία ταυτότητας «μη διασταυρωμένα» έως τώρα. Κανείς τους δεν ήλθε σε επαφή με μετανάστες από τη Μόρια ή άλλους διαμένοντες σε διαμερίσματα, αφού τέθηκαν σε καραντίνα μόλις εντοπίστηκαν.

Στις πιεστικές ερωτήσεις που δέχτηκαν, οι περισσότεροι φαίνεται να απάντησαν ότι ζούσαν επί μήνες στον μεγάλο καταυλισμό Οσμανιγιέ, ωστόσο οι ημερομηνίες και οι διαδρομές που ανέφεραν ότι ακολούθησαν από τις χώρες καταγωγής τους έως ότου φτάσουν στη Νότια Τουρκία δεν «συνδέονται» με το συγκεκριμένο hot spot.

Συνεπώς, εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή ενεργοποίηση κάποιου μέρους του «σχεδίου Ερντογάν», το οποίο είχε δει το φως της διεθνούς δημοσιότητας τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε την «αποστολή» μεταναστών με κορονοϊό στην Ελλάδα για την ευρεία διάδοση της νόσου. Εξίσου ισχυρό και πολύ ανησυχητικό πάντως είναι και το ενδεχόμενο οι άνθρωποι αυτοί να ήταν οι... τυχεροί μεταξύ των εκατομμυρίων προσφύγων που θέλουν να εγκαταλείψουν άρονάρον την Τουρκία εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους εκεί.

Κι ενώ η πρώτη βάρκα με τους 52 λαθρομετα νάστες κατέπλευσε στο Σκαλοχώρι, η δεύτερη έφτασε στη Λάψαρνα της Αντισσας, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Λέσβου και έως τώρα δεν είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διακινητών και των ΜΚΟ, οι επικεφαλής των οποίων γνωρίζουν τα «περάσματα» και κατευθύνουν με σινιάλα τους «οδηγούς».

Στελέχη του Λιμενικού τονίζουν ότι λόγω του συνωστισμού μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και της αύξησης των θαλάσσιων περιπολιών οι Τούρκοι αναζητούν νέες διόδους σε συνεννόηση με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μετανάστες που έχουν περάσει στην Ελλάδα.

Από τις πληροφορίες και τις διπλωματικές εκθέσεις προέκυπτε πως όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση πανδημίας, οι Τούρκοι μετέφεραν οργανωμένα χιλιάδες μετανάστες στα παράλια από το εσωτερικό της χώρας τους «σε απόλυτη τάξη, υπό τον συντονισμό της τουρκικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας». Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, πολλοί θα επιχειρήσουν εκ νέου αυτές τις ημέρες να περάσουν απέναντι και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εκτός από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού επιχειρούν αρκετά πολεμικά, μεταξύ των οποίων πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Εκεί όπου εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα έξω από το Σκαλοχώρι υπήρξε παλαιότερα καταυλισμός μιας ΜΚΟ με σκοτεινό παρελθόν την περίοδο 20122018 και... ενεργό παρόν. Στην οργάνωση απασχολούνταν, μεταξύ άλλων, ένας 65χρονος Γερμανός, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2012 να φωτογραφίζει κρυφές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό της ΜΙΤ. Στη δίκη που είχε διεξαχθεί το 2014 είχε καταθέσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των επαφών του με τη ΜΙΤ γινόταν στη Γερμανία και ότι στην Ελλάδα παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των κουρδικών οργανώσεων προσεγγίζοντας υποψήφιους συνεργάτες. Το 2018 συνελήφθησαν ακόμη ένας 24χρονος Γερμανός και η συριακής καταγωγής, 23χρονη σύντροφός του, πάλι για τον ίδιο λόγο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου