«Το άνοιγμα των παραλιών στην Ελλάδα όπως επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων έγινε πρώτο θέμα στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης γιατί δείχνει ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα, η ασφαλέστερη χώρα του Νότου», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο γ.γ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο κ. Φραγκάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό δουλεύει ένα σχέδιο για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού το οποίο έχει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πως θα δουλέψουν δηλαδή στο υγειονομικό κομμάτι όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού, και ο δεύτερος άξονας που είναι εξίσου σημαντικός, ίσως και λίγο περισσότερο σημαντικός γιατί η χρονιά δεν θα είναι καλή φέτος, είναι η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές».

«Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι δύσκολη. Θα είναι μια πολύ διαφορετική τουριστική σεζόν με μικρότερη διάρκεια και λιγότερο κόσμο άρα πηγαίνουμε σε συρρικνωμένα τουριστικά έσοδα τα οποία θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις επιχειρήσεις του τουρισμού και όχι μόνο. Άρα το πακέτο το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα το εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί θα περιλαμβάνει μέτρα και προβλέψεις για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι «το άνοιγμα των παραλιών στην Ελλάδα όπως επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων έγινε πρώτο θέμα στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης γιατί δείχνει ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα, η ασφαλέστερη χώρα του Νότου».

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε τα σύνορά μας άκριτα αλλά θα τεθούν, και πιστεύω θα τηρηθούν, όλοι οι κανόνες ασφαλείας που χρειάζονται και θα συζητήσουμε, και ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, και με χώρες μεμονωμένες από τις οποίες θα μπορούσαμε να δεχτούμε επισκέπτες. Είδατε ότι προχθές σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με ηγέτες βαλκανικών χωρών ανοίγουν σιγά τα σύνορα για αυτές τις χώρες που είναι ένα σημαντικό κομμάτι και για τον τουρισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Θα πηγαίνουμε βήμα–βήμα ανοίγοντας πράγματα, βλέποντας πως θα λειτουργούν και σιγά-σιγά να φτάσουμε μέχρι τον Ιούλιο που ουσιαστικά είναι και ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης για τον τουρισμό φέτος. Θα πάμε λίγο βλέποντας και κάνοντας, έχουμε ένα πλάνο αλλά επειδή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που βάζεις ορισμένες σταθερές αλλά δεν ξέρεις αν αυτές οι σταθερές μπορούν να τηρηθούν, και αυτό αφορά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θέλουμε να είναι εφαρμόσιμα», υπογράμμισε.

«Άρα είναι μια δύσκολη ισορροπία περιμένουμε τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του να ανακοινώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρώ όμως ότι επειδή έχει δουλευτεί πάρα πολύ καλά αυτό το κομμάτι ότι θα είναι πράγματα και που μπορούν να γίνουν και που θα τονώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν τουρισμό ο οποίος θα είναι μια πολύ μικρότερη πίτα παγκόσμια φέτος και που η Ελλάδα μπορεί και θα επιδιώξει να πάρει το μεγαλύτερο δυνατόν κομμάτι», εξήγησε ο κ. Φραγκάκης.

«Η Ελλάδα όπως κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες της από τον κορονοϊό έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να προστατεύσει και τους επισκέπτες της. Αυτό είναι ένα σήμα το οποίο μπορούμε να το δώσουμε προς τα έξω, το δίνουμε ήδη και θεωρώ ότι και με τα σημερινά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργό θα δώσουμε αυτό το σήμα. Η εφαρμογή πάντα μένει να αποδειχτεί, νομίζω ότι μπορούμε., το αποδείξαμε πριν δύο μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.