Οι έφεδροι και ο συνακολούθως εξαιρετικά κρίσιμος θεσμός της εφεδρείας, ιδίως σε έναν στρατό όπως είναι ο Ελληνικός του 21ου αιώνα, τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της φιλικής συζήτησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τους στρατιωτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2014», που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος.

Ο Αρχηγός στάθηκε ιδιαιτέρως στους εφεδρικούς Λόχους Καταδρομών του ΓΕΣ, που υπάρχουν κυρίως σε ακριτικές περιοχές της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στα επιστρατευόμενα τάγματα, που υπάρχουν στις προαναφερθείσες περιοχές, όχι με βάση πλέον τους επιστράτους που θα πάνε σε αυτά από όλη την Ελλάδα, αλλά από τους ντόπιους επίστρατους.

«Δεν με ενδιαφέρει να γίνει επιστράτευση και σε 2-3 μέρες να φτάσουν στο νησί οι επίστρατοι από κάθε σημείο της Ελλάδος. Με ενδιαφέρει να γίνει π.χ. κάτι σήμερα και το βράδυ να ξέρω ότι στην κάθε μονάδα επιστράτων θα έχει πάει συγκεκριμένος αριθμός, ντόπιων, που ξέρουν τη μονάδα, το μόνιμο προσωπικό της, το μέρος και, αν χρειαστεί, χρειαστεί θα πολεμήσουν κυριολεκτικώς για τους δικούς τους, τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους» μας τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός, θέλοντας έτσι να δείξει την βασική αλλαγή σχεδιάσεως και φιλοσοφίας που διέπει το νέο σύστημα. Και πρόσθεσε: «Τώρα το σύστημα αυτό έχει αρχίσει και υλοποιείται. Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό έχει προηγηθεί εντατική, ουσιαστική, και σιωπηρή δουλειά σχεδόν μιας εξαετίας. Το βασικό είναι ότι ο καθένας θα παραμένει στη συγκεκριμένη μονάδα της περιοχής του ως έφεδρος μέχρι τα 35 του χρόνια, οπότε αυτή η «μονιμότητα της εφεδρείας» στην περιοχή της αποτελεί και τη δύναμή της» συμπλήρωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Λ.Σ.Μ.