Στην τελευταία φάση για την οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κοροναϊού, εισέρχεται η χώρα. 

Ορόσημο για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα αποτελεί η ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, όπου έχει οριστεί η επαναλειτουργία των κέντρων διασκεδάσεων. Σημειώνεται ότι χθες άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. 

Ειδικότερα αύριο ανοίγουν ξανά τα μπαρ, τα ίντερνετ καφέ, τα καφενεία, τα νυχτερινά κλαμπ, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και οι υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών, με τις τελευταίες να μην επιτρέπεται ακόμη να διοργανώσουν εκδηλώσεις. 

Λίγες ημέρες αργότερα στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα, δραστηριότητες μουσείων αλλά και τα θεραπευτικά λουτρά.

Για τις 29 Ιουνίου δόθηκε το «πράσινο φως» για τις κατασκηνώσεις ενώ από την 1η Ιουλίου ξεκινούν, επίσης, παραστάσεις και συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των κανόνων προστασίας και την τήρηση των μέτρων είναι εντατικοί, καθώς μόνο την Παρασκευή επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3,000 ευρώ σε επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Πώς θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι
Για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης που επαναλειτουργούν στις 6 και 8 Ιουνίου, ισχύουν οι εξής κανόνες:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας και παραμένει σε ισχύ η διάταξη για τη λειτουργία των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ. και όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα.

Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται το 1,5 μ..

Συστήνεται, όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Σχετικά με την επαναλειτουργία των κέντρων διασκέδασης, ισχύει ό,τι και για υπαίθριους-ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως.

Έτσι, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.