Δείτε την παλιότερη φωτογραφία της όμορφης Θεσσαλονίκης!
Τραβήχτηκε το 1863
Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο της έκθεσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην Βίλα Καπανζτή. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1863 από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζεκέλι και εμφανίζει, όπως λένε οι επιμελητές της έκθεσης, «την πόλη εγκλωβισμένη μέσα στα τείχη της και μία εντυπωσιακή ερημιά έξω από αυτά».
Η εκτύπωση σε χαρακτικό του πανοράματος της Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά αντικρίζουμε την πόλη όπως ήταν 151 χρόνια πριν, τα παραθαλάσσια τείχη που υψώνονταν γύρω από αυτήν, τον θρυλικό πύργο της αποβάθρας, τον βυζαντινό λιμενοβραχίωνα, τη Χρυσή Πύλη. Στο πανόραμα της πόλης, δεσπόζουν επίσης, το Επταπύργιο, τα φρούρια του Βαρδαρίου και Λευκού Πύργου, το παλιό οθωμανικό δικαστηρίο, η Τούμπα, οι βρύσες του Σέιχ Σου και οι εκκλησίες που είχαν μετατραπεί σε τζαμιά: του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Σοφίας, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα, των Δώδεκα Αποστόλων.
Ο Ζεκελί είχε βρεθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μίας ταξιδιωτικής αποστολής από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη. Η εκτύπωση του πανοραμικού ενσταντανέ σε χαρακτικό ήταν μία συνήθης πρακτική της εποχής και έγινε το 1866 για να συμπεριληφθεί σε ένα βιβλίο. Το ντοκουμέντο έμεινε θαμμένο στα αρχεία της αυστριακής βιβλιοθήκης και μία τυχαία αναζήτηση στα ράφια της βιβλιοθήκης το έφεραν ξανά στο «φως». Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης το εκθέτει για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο του στη Θεσσαλονίκη, στη Βίλα Καπαντζή. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την έκθεση «Μακεδονία. Χαρτογραφία και Ιστορία, 15ος-18ος αιώνας» και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2014.
Ωρες λειτουργίας: Mέχρι την Παρασκευή 20 Ιουνίου: Τρίτη 9.00-16.00, Τετάρτη & Πέμπτη 14.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00 και από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και εξής, θερινό ωράριο: Δευτέρα & Τρίτη 14.00-21.00, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 9.00-16.00.