«Υπάρχει μια πιθανότητα η επιδημία να χρειαστεί πάνω από τις 7 ημέρες και νομίζω είναι και ισχυρή πιθανότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, αναφορικά με το lockdown στην περιοχή του Εχίνου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την εξέλιξη του κοροναϊό στην περιοχή του Εχίνου, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Ο Εχίνος είναι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι κέντρο της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των Πομάκων οπότε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών -πολυμελείς οικογένειες, ιδιαίτερες κοινωνικές επαφές- υπάρχει μια εκτεταμένη εξάπλωση της επιδημίας η οποία κιόλας υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία των μηνυμάτων δημόσιας υγείας. Οπότε από τη στιγμή που έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό νεκρών το οποίο δείχνει ότι η επιδημία ίσως πιο ευρύτερη στην περιοχή γιατί απ’ ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει και μια άρνηση για να υποβληθούν σε τεστ , νομίζω ότι ήταν και η πιο ενδεδειγμένη κίνηση να περάσουμε στο lockdown».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου στον Εχίνο, ο καθηγητή απάντησε: «Έγινε προσπάθεια την ιχνηλάτηση και το testing, το οποίο όμως προφανώς υπάρχει μια αντίδραση για να γίνει εθελοντικά στη συγκεκριμένη περιοχή οπότε είναι και δύσκολο να γίνει ο περιορισμός με τον τρόπο που προσπαθούμε να γίνεται ο περιορισμός όπου υπάρχει αναζωπύρωση στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Για το lockdown στην περιοχή του Εχίνου, τόνισε ότι «θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί ο κύκλος της συγκεκριμένης επιδημίας εντός των επόμενων 7 ημερών».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο την εικόνα που βλέπουμε στον Εχίνο να τη δούμε σε κάποιο νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, θεωρώ ωστόσο ότι επειδή οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στον Εχίνο δεν υπάρχουν στα νησιά θα είναι ιδιαιτέρα δύσκολο. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει η συνεργασία για να γίνει η ιχνηλάτηση και το testing και θέλω να πιστεύω κιόλας ότι δεν θα είναι τόσο ισχυρό το κοινωνικό πλέγμα ώστε να επεκταθεί ο ιός όχι απλά σε συνθήκες υπερμετάδοσης τοπικές αλλά και οριζόντιος σε διαφορά σημεία της κοινότητας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στην αύξηση των κρουσμάτων έχουν συμβάλει και τα fake news γύρω από τον ιό, επισήμανε ότι «είναι συνδυασμός της κοινότητας που έχει μεγάλο και πολύ ισχυρό κοινωνικό πλέγμα και της αναξιοπιστίας που θεωρούν ότι έχει η κυβέρνηση απέναντι τους».

«Στην ουσία ο ιός βρήκε τις αδυναμίες που έχουμε, γιατί πρόκειται για χρόνιες αδυναμίες στη συγκεκριμένη περιοχή στο να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ του κυβερνητικού μηχανισμού και των συγκεκριμένων πολιτισμικών ομάδων οπότε βρήκε την αδυναμία εκεί πέρα και φούντωσε», δήλωσε συμπληρωματικά.