Ανήσυχη από τις μελέτες που δείχνουν πως ο κοροναϊος μεταδίδεται από τον αέρα εμφανίστηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η κ. Λίνου τόνισε πως «είναι επικίνδυνη η χρήση κλιματιστικού στους χώρους εργασίας και συνέστησε ή την εξ αποστάσεως εργασία ή τη χρήση κλιματιστικού με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα».

Παράλληλα εμφανίστηκε έκπληκτη για την απόφαση για την ΜΗ χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τεράστιο λάθος».

Τέλος, η ίδια τόνισε ότι «η Ελλάδα πήγε εξαιρετικά καλά» και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Τα Βαλκάνια και οι φίλοι μας οι οποίοι έρχονται στη χώρα οδικά από τις Βαλκανικές χώρες αποτελούν την έκπληξη. Νομίζαμε σαν χώρα ότι έχουμε ρυθμίσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια και προσωπικά πίστευα ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα δεν θα διασπαρούν στον γενικό πληθυσμό αλλά αυτή η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική τώρα και νομίζω οφείλεται κυρίως γιατί η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχονται από τις Βαλκανικές χώρες και πραγματικά ανησυχώ και πρέπει να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες 20 μέρες δηλαδή μέσα στον Αύγουστο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ελέγξει την κατάσταση ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις μελέτες που λένε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με τον αέρα, η κ. Λίνου σημείωσε: «Κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι πλέον επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον ελεύθερο αέρα. Αυτό είναι ήδη πρόβλημα σε επίπεδο κλειστού χώρου γιατί έχουμε συνηθίσει όλοι ιδιαίτερα ίσως τις τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και στους εργασιακούς χώρους να χρησιμοποιούμε κλιματισμό. Τα κλιματιστικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν ανανεώνουν τον αέρα, ανακυκλώνουν τον υπάρχοντα αέρα αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Σε πρακτικό επίπεδο αν δεν μπορούμε να αντέξουμε χωρίς κλιματιστικό, και σε πολλούς χώρους εργασίας αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, έχουμε δύο επιλογές ή ενθαρρύνουμε πάρα πολύ την εργασία εξ αποστάσεως και τη μεγιστοποιούμε και στους χώρους εργασίας που κλιματίζονται χρησιμοποιούμε πολύ αυστηρά μάσκα. Όταν κλιματίζεται ο χώρος και είναι ανοιχτή η πόρτα ανανεώνεται κάπως ο αέρας αλλά δεν φιλτράρεται πλήρως, αν υπάρχουν τον αέρα μικροσωματίδια θα παραμείνουν εκεί και θα τα εισπνεύσουμε με την αναπνοή μας».

Ερωτηθείσα αν διαφωνεί με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στα εμπορικά κέντρα, η καθηγήτρια επιδημιολόγος απάντησε: «Διαφωνώ πλήρως και εξεπλάγην. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν είχαν πληροφορηθεί οι υπεύθυνοι και πέρασαν αυτή την απόφαση γιατί όντως αυτή η απόφαση έγινε μάχη στον ΠΟΥ. Δηλαδή η πίεση από τους 239 ήταν πολύ αυστηρή πίεση για να αναγκαστεί να το αποδεχτεί ο ΠΟΥ. Νομίζω ότι αυτό είναι τεράστιο λάθος και αυτό θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη δημόσια υγεία διότι δεν έχουμε άλλες επιλογές. Ναι πήγαμε εξαιρετικά καλά αυτή τη στιγμή όμως είμαστε σε άλλη φάση, και πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα μέτρα που είναι εφικτά».