Προφυλακίστηκαν έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Θεωρούνται υπεύθυνοι για το θάνατο του Αλβανού φονιά
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η έρευνα της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του Αλβανού Ίλι Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, όπου είχε οδηγηθεί μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργου Τσιρώνη.
Οι συνολικά 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλβανού φονιά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες - των οχτώ και των επτά - για να περάσουν από το γραφείο της ανακρίτριας Σερρών, Γεωργίας Τουτουντζή, που χειρίζεται την υπόθεση.
Από την ομάδα των «οχτώ», που απολογήθηκαν την Τρίτη, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι έξι ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους προσάπτει το βαρύτατο κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο 15 δεσμοφύλακες βασάνιζαν επί 2,5 ώρες τον Καρέλι χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο βούρδουλα από σεντόνι και βρέχοντας τον με νερό προκειμένου να υποφέρει περισσότερο.
Οι έξι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Σερρών ενώ τις φυλακές στις οποίες θα οδηγηθούν θα επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παρόμοια αρνητική στάση αναμένεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους να κρατήσουν και οι τελευταίοι επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι που προσήλθαν στο γραφείο της ανακρίτριας την Τετάρτη και όλοι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν αύριο, Πέμπτη, (ένας), τη Μ. Δευτέρα (τέσσερις) και τη Μ. Τρίτη (δύο).
Πώς έγινε η φονική επίθεση με θύμα τον υπαρχιφύλακα Τσιρώνη
Όπως έγινε γνωστό, ο Αλβανός βαρυποινίτης επιτέθηκε στον άτυχο υπαρχιφύλακα, πισώπλατα, με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι από το κάσωμα της πόρτας. Όλα έγιναν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 12:10 το μεσημέρι.
Μετά το μεσημεριανό και ενώ οι κρατούμενοι επέστρεφαν στα κελιά τους, ο Καρέλι Ιλία έμεινε πίσω με στόχο να επιτεθεί στον υπαρχιφύλακα. Όταν υπάλληλοι τον πλησίασαν άρχισε να φωνάζει: «Αφού δεν μου δίνετε την άδεια θα πάρω έναν από εσάς μαζί μου».
«Με κρατάτε άδικα μέσα, μου στερήσατε την ελευθερία. Δεν έχω διαπράξει φόνο και δεν με αφήνετε να δω τη μητέρα μου και εγώ θα στερήσω τη ζωή σε έναν από εσάς». Αυτό μάλιστα, είχε γράψει σε σημείωμά του ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, λίγο πριν αποφασίσει να επιτεθεί και να σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη, ο οποίος εκείνη τη στιγμή το κρατούσε στα χέρια του και το διάβαζε.
Αμέσως μετά και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι και σκότωσε τον 46χρονο με τρεις μαχαιριές -μία πισώπλατα, μία στη μύτη και το τελειωτικό χτύπημα στην καρωτίδα. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ’μφισσας, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε.
Ο Γιώργος Τσιρώνης υπηρετούσε από το 1997 και ήταν πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του, με το γεγονός της δολοφονίας του να σκορπίζει θλίψη. Ο 46χρονος ζούσε με την οικογένεια του στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και ήταν έγγαμος με δύο παιδιά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο σπουδάζει στην Αθήνα.
Ο Καρέλι ήταν κρατούμενος στη Β' Πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου, εκεί δηλαδή που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι, οι οποίοι εργάζονται και κάθε ημέρα φυλάκισης πιάνει για δύο.
Έτσι, έχοντας κατά συγχώνευση (από τις δύο καταδίκες του) ποινή περίπου 20 ετών και εννέα μηνών, θεμελίωνε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση με όρους.
Παράλληλα, όπως λέγεται στις φυλακές Μαλανδρίνου, η μητέρα του στην Ιταλία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πέθανε.
Ο Καρέλι υπέβαλε το αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως (αφού συνεκτιμήθηκαν, όπως επιβάλλει ο νόμος, τα στοιχεία της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και η συμπεριφορά του στις φυλακές), στις 11.2.2014 απορρίφθηκε.