«Ήταν ένας κίνδυνος που τον γνωρίζαμε με το άνοιγμα του τουρισμού και την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο university of Pennsylvania και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων.

«Θεωρώ πως το πρόγραμμα που είχε στηθεί για αυτή τη στοχευμένη δειγματοληψία λειτουργεί σωστά, και λειτούργησε σωστά σε συγκεκριμένη πύλη γιατί μόλις είδαμε το σήμα πως υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα που βρέθηκαν σε αυτή τη δειγματοληψία πήραμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως πλέον δεν θα μπορούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα, να κάνουμε γενικά lockdown. Θα υπάρχουν τοπικές αντιμετωπίσεις είτε σε περιοχές που βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ή σε πύλες εισόδου που βλέπουμε πως υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «όλες οι συζητήσεις που είχαμε κάνει από την αρχή της επιδημίας ήταν βήμα-βήμα και αυτό έγινε».

«Έγινε το πρώτο βήμα δειγματοληψίας, είδαμε αυτό που βλέπουμε, το επόμενο βήμα είναι απαραίτητο το τεστ όπως ακούσαμε σήμερα από τον πρωθυπουργό. Μπορεί να χρειαστεί αύριο να κάνουμε και επιπλέον βήμα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα του κοροναϊού, απάντησε: «Αυτά είναι λίγο λεπτολογίες αυτή τη στιγμή. Εμείς όντως είδαμε μείωση για ένα μεγάλο διάστημα, αυτό που βλέπουμε τώρα δεν ξέρω ακριβώς αν είναι όντως δεύτερο κύμα γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Αν γίνει διασπορά και έχουμε πάλι επέκταση στις πόλεις μας τότε θεωρώ ότι μπορούμε να το ορίσουμε δεύτερο κύμα. Δεν είναι αυτό το σημαντικό, το σημαντικό είναι ότι έχουμε κρούσματα αυτή τη στιγμή».

Για τα πανηγύρια, ανέφερε: «Τα πανηγύρια είναι μεγάλες συναθροίσεις. Θέλω να επιμείνω στα βασικά που ακούμε από την αρχή της πανδημίας όχι μεγάλες συναθροίσεις, τις αποστάσεις, όλα αυτά που όντως θα βοηθήσουν να ελέγξουμε αυτή την πανδημία».