«Ο Ερντογάν δεν είναι απλός παίκτης, τα έχει όλα υπολογίσει και ότι κάνει είναι ζυγισμένο έτσι ώστε να λειτουργήσει υπέρ της Τουρκίας και του Ισλάμ και εναντίον του δυτικού κόσμου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η καθηγήτρια Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού, Μαρία Ευθυμίου.

«Κατά τη γνώμη μου έχει πολλές αναγνώσεις αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν και φυσικά είναι μήνυμα κυρίως προς τους μουσουλμάνους γιατί η Τουρκία επιδιώκει να γίνει ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και μέσα από τέτοιες κινήσεις κερδίζει ο Ερντογάν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και φυσικά ένα μήνυμα προς στους ευρωπαίους και κυρίως στην Ελλάδα, γιατί είναι σαφές προς τα που απευθύνεται επίσης επιθετικά», σημείωσε η κ. Ευθυμίου.

Ερωτηθείσα ποιες κινήσεις και αντιδράσεις θα μπορούσαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, απάντησε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα ούτε πραγματικά συντεταγμένες πιέσεις απέναντι στην Τουρκία η οποία έχει επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες να γίνει ένας πολύ μεγάλος παίκτης παγκοσμίως σε πολλά επίπεδα και επομένως το θέμα είναι δύσκολο για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

«Αφήστε δε που ο Ερντογάν που με αυτή του την κίνηση κερδίζει στο εσωτερικό του επιπλέον δύναμη και αυτό θα τον κάνει να μη μετακινηθεί από την ειλημμένη του απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Ερντογάν δεν είναι απλός παίκτης, τα έχει όλα υπολογίσει και ότι κάνει είναι ζυγισμένο έτσι ώστε να λειτουργήσει υπέρ της Τουρκίας και του Ισλάμ και εναντίον του δυτικού κόσμου. Επειδή ο χριστιανικός κόσμος δεν είναι πια χριστιανικός δηλαδή δεν είναι θρησκευόμενος σε μεγάλο βαθμό δεν θα τον αφορά τόσο πολύ επί του θρησκευτικού όσο επί του πολιτισμικού ενώ στην άλλη πλευρά είναι αντίστροφο. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα δώσει το χριστιανικό τμήμα, η Δύση δηλαδή, κάποιο πιο συντεταγμένο μήνυμα πέρα από αυτές τις αντιδράσεις ενώ η άλλη πλευρά έχει έξαλλου και το πεπόνι και το μαχαίρι στα χέρια της», επισήμανε η ίδια.

Ερωτηθείσα τι εκτιμά ότι θα αλλάξει από τις 24 Ιουλίου, η κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Πιο πολύ το μήνυμα είναι. Πρέπει να σας πω ότι το συγκεκριμένο μνημείο ήταν τζαμί επί αιώνες! Όταν μπήκε ο Μωάμεθ μέσα και κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη έγινε τζαμί. Τώρα επανερχόμαστε σε μια κατάσταση που ήταν το μνημείο πριν από 100 χρόνια περίπου».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις περί αντιποίνων, υπογράμμισε: «Προσωπικά δεν θα ήμουν υπέρ αντίποινων, δεν θα έχει νόημα. Τίποτα δεν μπορεί να είναι αντίποινα στην Αγία Σοφία! Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκριθεί με την Αγιά Σοφιά! Είναι ένα απαράμιλλο μνημείο και στον συμβολισμό του κτλ και φυσικά το ξέρει ο Ερντογάν, γι’ αυτό και κάνει τις κινήσεις που κάνει γιατι ξέρει τι μήνυμα στέλνει».
«Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο Ερντογάν, τα είχε όλα υπολογίσει πριν το κάνει! Δεν το έκανε νομίζοντας ότι δεν θα έχει τις αντιδράσεις», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Ο Ερντογάν είναι το πιο ισχυρό πολιτικό πρόσωπο που έχει γνωρίσει η Τουρκία από την εποχή του Κεμάλ. Αναιρεί συστηματικά εδω και δεκαετίες τα προτάγματα του Κεμάλ και έχει μια τεραστία αποδοχή στο εσωτερικό της χώρας του. Έχει φυσικά κι αντιδράσεις αλλά η δύναμη του έγκειται στο ότι έχει μεγάλη αποδοχή στο εσωτερικό της χώρας του. ...Ο άνθρωπος αυτός έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα και θα είναι κάτι το οποίο θα αναμετριέται η Τουρκία όπως αναμετριέται και με τις επιλογές του Κεμάλ. Δηλαδή οι ισχυροί πολιτικοί τέτοια αποτυπώματα αφήνουν κι οπωσδήποτε ο Ερντογάν είναι ένας εμβληματικός πολιτικός της νεότερης Τουρκίας», δήλωσε η καθηγήτρια Ιστορίας.