Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
ΦΟΥΣΑΣ
Ελλάδα

Φούσας (δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων στο Μάτι): Υπήρχε ενδεχόμενος δόλος, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου εναέρια μέσα

Το αίτημα του ανακριτή για συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση φωτιάς στο Μάτι αιτιολόγησε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φούσας ανέφερε ότι για να χαρακτηριστεί κακούργημα το αδίκημα πρέπει να υπάρχει δόλος και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενος δόλος, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου τα ενάερια μέσα, αεροπλάνα κι ελικόπτερα.

«Και είναι ανεξήγητο γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά όταν ξέρεις ότι η φωτιά τρέχει, ότι ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε, ότι οι οικισμοί δεν εκκενώθηκαν», σημειώνει και συνεχίζει: «Η Αττική είχε χαρακτηριστεί από την προηγούμενη μέρα ότι έχει βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά τέσσερα. Άρα ο νόμος λέει να οργανωθείτε ώστε να είστε έτοιμοι. Δεν ξέρω αν οργανώθηκαν περιφέρεια, πυροσβεστική, ΓΓΠΠ και αστυνομία, κατά τα φαινόμενα φαίνεται πως όχι. Αντί να φέρουν όλα τα πυροσβεστικά μέσα από την Κορινθία, από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, από την Ήπειρο, από την Πελοπόννησο, πήραν όλα τα πυροσβεστικά μέσα και τα πήγαν στην Κινέττα με αποτέλεσμα στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχουν δυνάμεις. Όταν στις 16.30 το μεσημέρι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, τη φωτιά δεν την πρόλαβαν, γιατί δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα εκεί και δεν ήρθαν και γρήγορα. Γιατί έχουμε και ασύρματο που λέει «σπεύστε και στείλτε στο Νταού Πεντέλης αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ»


Σχετικά με τις αποκαλύψεις που έγιναν από την Καθημερινή για την προσπάθεια συγκάλυψης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες των θυμάτων που εκπροσωπεί ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την απονομή δικαιοσύνης ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα. «Οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους στο Μάτι, μετά και τις αποκαλύψεις περί προσπάθειας συγκάλυψης, είναι αγανακτισμένοι, εκνευρισμένοι, με μεγάλη απορία και ζητούν από τη δικαιοσύνη δύο πράγματα: Πρώτον να επισπευθεί η διαδικασία μην τυχόν έχουμε προβλήματα παραγραφής και δεύτερον όπου υπάρχουν ευθύνες να καταλογιστούν σύμφωνα με τον νόμο. Δεν κινούνται με αισθήματα εκδίκησης, αλλά με αίσθημα ηθικής δικαίωσης, διότι έχασαν τόσο άδικα τους ανθρώπους τους», επισημαίνει ο κ. Φούσας.

Ο κ. Φούσας αποκαλύπτει ότι τα όσα έγιναν γνωστά μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής επιβεβαιώνονται και από άλλους μάρτυρες. «Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ως δικηγόρος την προσπάθεια συγκάλυψης, ούτε καν την είχα φανταστεί. Και δεν είναι μόνο τι λέει ο συγκεκριμένος πραγματογνώμονας, αλλά το χειρότερο είναι -τώρα που πήρα τη δικογραφία στα χέρια μου- ότι επιβεβαιώνονται και από άλλους μάρτυρες», υπογραμμίζει ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων.

Τέλος, επισημαίνει ότι «η συγκάλυψη αρχίζει να γίνεται από τον Αύγουστο του 2018. Το τι έγινε τα λέει ο ίδιος ο αρχηγός της πυροσβεστικής, εγώ δεν άκουσα τη φωνή της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γεροβασίλη. Επομένως πρέπει να το διαψεύσει, για την ακρίβεια να το αποδείξει με στοιχεία ότι αυτή δεν τα είπε».

TAGS: