Στα 254 είναι τα κρούσματα σήμερα 14/8 στην Ελλάδα, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό.

 Μεγαλώνει δραματικά η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, και σήμερα στη λίστα προστέθηκαν άλλα 254 νέα κρούσματα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από τα  254 τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6632 (ημερήσια μεταβολή +4.0%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

 Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται ιδιαίτερα για τα όσα ακολουθήσουν καθώς εάν άμεσα δεν μειωθούν τα κρούσματα όλα τα σενάρια θα είναι ανοιχτά, όσον αφορά στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, με συνέπειες τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, στην ζωή και στις δραστηριότητες όλων, όσο και στα θέματα οικονομίας.

 Λίγες ώρες πριν ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 204 κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Επίσης στον μαύρο κατάλογο των θανόντων του κοροναϊού προστέθηκαν δύο ακόμη θάνατοι. Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό πως κατέληξε ακόμη μια ηλικιωμένη που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thestival.gr η γυναίκα ήταν 81 ετών και εξέπνευσε μόλις διεκομίσθη στα ΤΕΠ του ΑΧΕΠΑ, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Νωρίτερα την Παρασκευή, είχε καταλήξει μια 84χρονη στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 223. Συνολικά οι περιπτώσεις του Covid-19 είναι 6632.  22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22 (68.2% άνδρες). Από το σύνολο των 6632 κρουσμάτων, 1592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

 Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Πού εντοπίστηκαν τα 254 νέα κρούσματα

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 254 κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αττική.

 Αναλυτικότερα:

- 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. ,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6632, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

 Τα 1592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Την ίδια ώρα, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 77 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

 Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

SOS από τους ειδικούς

Με την πανδημία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται διαρκώς, οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 «Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. «Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.

 Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα. Όλα είναι πιθανά». Αναφερόμενος στις διαφορές με το κύμα κορωνοϊού την Άνοιξη, είπε ότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει είναι. Είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες». «Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.

 «Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα», τόνισε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνων, Νίκος Σύψας. «Πρέπει να θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τον θέσουν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

 Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

 «Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Mega, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

 Την ίδια θέση πήρε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μέσω του ΣΚΑΪ, σύστησε στους νέους να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

 Ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος αποκλειστικά στους νέους, τους έκανε έκκληση για βοήθεια σε αυτή τη μεγάλη «μάχη» με τον κορωνοϊο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.»