«Δεκατέσσερις του μήνα είναι μια ημερομηνία που μοιάζει αρκετά λογική» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Θανάσης Κικινής, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Ως ΔΟΕ σε συζήτηση που είχαμε κάνει 7 Αυγούστου με την πολιτική ηγεσία είχαμε πει ότι φαντάζει πιο λογικό με την έννοια ότι τέλος Αυγούστου αναμένεται η επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων επομένως είναι ένα ασφαλές διάστημα για να βγουν συμπεράσματα αλλά και για να προετοιμαστεί και η λειτουργία των σχολείων του πώς θα αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την προετοιμασία των σχολείων, ο κ. Κικίνης ανέφερε ότι «το πρώτο που είπαμε αλλά δεν εισακούστηκε ήταν ότι θα πρέπει να έχουμε μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις. Η κ. Κεραμέως επέμενε ότι ο μέσος όρος είναι 17 στην Ελλάδα, εμείς τις απαντάμε ότι οι μαθητές στα αστικά κέντρα και στις μεγάλες πόλεις είναι σίγουρα στο 23-25 που είναι ένας μεγάλος αριθμός».

«Ακούσαμε τις απαντήσεις που έδωσε, δεν μας καλύπτουν και δεν μας καλύπτουν γιατί συν τις άλλοις σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να περάσουν και στην εκμάθηση της σωστής χρήσης της μάσκας. Άρα σε αυτό το χρονικό διάστημα που τόσα παιδιά σε μια Α’ τάξη για παράδειγμα, 25 μαθητών δεν θα φορούν και σωστά τη μάσκα θεωρούμε ότι είναι αρκετά σοβαρό ζήτημα», δήλωσε ο ίδιος.

Για το προσωπικό καθαριότητας, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ανέφερε ότι «όταν το Μάιο και τον Ιούνιο επαναλειτούργησαν τα σχολεία κι υπήρχαν και τότε οι δεσμεύσεις ότι θα υπάρχει ο διπλασιασμός προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλυφτούν τα σχολεία στις ανάγκες τους δεν έγινε αυτό!».

«Ακούσαμε τα ποσά που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών, από τους δήμους ακόμα δεν έχουμε την βεβαιότητα ότι παντού θα γίνει αυτό έτσι όπως το φανταζόμαστε ή έτσι όπως παρουσιάστηκε χθες. Δηλαδή ακούμε κάποιοι δήμοι δεν προλαβαίνουν, κάποιοι δήμοι θα δούνε, δεν έχουν έρθει ακόμη τα λεφτά... Υπάρχει μια τέτοια κουβέντα στην επικοινωνία των δημοτικών αρχών με τις σχολικές μονάδες που δημιουργεί κι αυτό ένα κλίμα αβεβαιότητας για το αν κατά πόσο ένα σχολείο που θα έχει πολύ αυξημένες ανάγκες πλέον θα έχει το απαραίτητο προσωπικό. Είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τα ξεχωριστά διαλείμματα, o κ. Κικίνης δήλωσε: «Ακούγεται επικοινωνιακά πολύ ωραίο τα παιδιά θα κάνουν διαλείμματα σε διαφορετικούς χρόνους. Ε, δε γίνεται! Έχω στο νου μου ένα σχολείο στα Πατήσια, είναι δυο 12θέσια σχολεία μέσα σε μια αυλή, 24 τμήματα-πως ακριβώς θα μοιραστούν και θα είναι λίγα τα παιδιά που θα είναι στο προαύλιο; Δεν θα είναι ποτέ λίγα! Θα είναι πάντοτε πολλά τα παιδιά μέσα στο προαύλιο γιατί τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πολύ επιβαρυμένα, πολύ μαθητικό δυναμικό, πολλά τμήματα σε μικρούς χώρους. Μετά στο ολοήμερο τα παιδιά θα χρειαστεί να φάνε, θα πρέπει να βγάλουν τη μάσκα τους».

«Υπάρχουν πολλές αγωνίες και τα λέω αυτά όχι γιατί δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία, εμείς λέμε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία, εκεί είναι ο χώρος μάθησης, εκεί ανήκουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, πρέπει όμως να λειτουργήσουν πραγματικά με ασφάλεια. Πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση πρέπει να δούμε την ουσία, και η ουσία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι γονείς θα πρέπει να μην προσδοκούν λαγούς με πετραχήλια», σημείωσε ο πρόεδρος ΔΟΕ.