Με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από 200 και τους αριθμούς να ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 202 νέα κρούσματα, όπως επανέλαβε και ο κ. Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

  Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση και την πορεία που διανύουμε αυτό το χρονικό διάστημα καθώς θα καθορίσει και την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος «να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση προτού έρθει η χειμερινή περίοδος».

Σύστησε σε όλους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ενώ έκλεισε την ενημέρωση κάνοντας έκκληση να κλείνουν όλοι τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και να ενημερώνοντας από τους ειδικούς.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται, με παγκόσμια διασπορά» είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ωστόσο όπως τόνισε σχετικά με τη χώρα μας, το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς δεν πιέζεται τόσο αυτήν την χρονική στιγμή. Επέμεινε στην αναγκαιότητα των τεστ, λέγοντας ότι γίνονται 14.000-17.000 την ημέρα.

 Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, έλεγχοι και μέτρα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την γρίπη εν όψει χειμώνα.

Χαρδαλιάς: Μακριά ακόμη το σενάριο για  τοπικά lockdowns

Από την πλευρά του κ. Χαρδαλιάς αφού κι αυτός χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση τονίζοντας ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να περιοριστούν το συντομότερο τα κρούσματα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως είμαστε μακριά από τοπικά lockdowns.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εστίασε ιδιαίτερα στα γηροκομεία, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετές εστίες διασποράς του κοροναϊού.

Με αφορμή και το γηροκομείο στο Μαρούσι όπου καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 21 θετικά κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «για να πετύχουμε τον στόχο μας λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, ειδικά στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων». Εξήγησε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθούν όλες οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους των εν λόγω δομών:

 Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προσωπικού

Τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία

Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό

Περιορισμός σε κοινούς χώρους συνάθροισης

Αν έρθει εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σε επαφή με κρούσμα επιβάλλεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα, ενημέρωση προϊσταμενου.

Επιπρόσθετα υπενθύμισε πως όλοι όσοι πρόκειται να παρουσιαστούν για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, υπογράμμισε πως θα υποβληθούν σε τεστ και παρέθεσε τις ημερομηνίες που θα διεξαχθούν:

 7-10 Σεπτεμβρίου: Στρατός ξηράς

8-14 Σεπτεμβρίου: Αεροπορία

15-23 Σεπτεμβρίου: Ναυτικό


Στα 202 τα κρούσματα

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 202 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

 2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεγάλη η διασπορά στην Αττική 

Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η ανησυχία για την Αττική καθώς και σήμερα τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι αυξημένα, και φτάνουν τα 86. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 16 κρούσματα, ενώ νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 29 περιφερειακές ενότητες.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό εμφανίζουν επιδεινούμενη τάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Οσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.