Αυστηρά περιοριστικά και οριζόντια μέτρα για όλη την Αττική, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων του κοροναϊού, ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυβέρνηση ανοίγει ομπρέλα προστασίας από τον κοροναϊό στην περιφέρεια Αττικής  ανακοινώνοντας  υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών κέντρων διασκέδασης, νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ νέοι κανόνες θα ισχύουν και για τις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας στους άνω των 65 ετών.

Μετά από την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων για τους τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την διασπορά του ιού η κυβέρνηση υιοθέτησε και ανακοίνωσε μέτρα εφαρμόσιμα και που μπορούν να ελεγχθούν προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κοντοζαμάνης, Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Αττική θα βρίσκεται στα όρια του lockdown με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κανόνες για την χρήση της μάσκας, αλλά και για τις περιπτώσεις συνωστισμού.

 Τα νέα μέτρα

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά:

Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

 Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

 Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

 Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

 Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

 Θυμίζουμε ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.

Μαγιορκίνης: Η εικόνα είναι ανησυχητική 
Την προσπάθεια όλοι μας να δείξουμε συμμόρφωση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τόνισε ο  επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

 Ο κ. Μαγιορκίνης αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την νέα «έκρηξη» κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.  Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα καθημερινά, σημειώνοντας ότι είναι σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά από το Πανεπιστήμιο το Οξφόρδης και η παρενέργεια που είχε εντοπιστεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο.

  Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς  

 Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και αυστηρή σύσταση για την χρήση μάσκας  σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς  κατά την ενημερώσει του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

 Αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα μέτρα θα έχουν θα ισχύουν από αύριο 16 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

 

Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η μεγάλη διασπορά του ιού στο λεκανοπέδιο, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, ο ταχύς ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων τις προηγούμενες ημέρες δεν άφησαν περιθώριο στην κυβέρνηση, αλλά και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, να μην λάβουν νέα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Η επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής και η επιδημιολογική της εικόνα σήμαναν συναγερμό τις αρμόδιες αρχές, ενεργοποιώντας νέο πλέγμα μέτρων, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση και ανακοινώθηκαν σήμερα, επιλέχθηκαν από μια σειρά προτάσεων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τυχόν νέα μέτρα.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

 Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής

 Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κοροναϊού αυξήθηκε όπως και ο ρυθμός επιστροφής των εκδρομέων από την υπόλοιπη χώρα προς την Αττική.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κοροναϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.

 Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα.

 Η μεγάλη κυκλοφορία του κοροναϊού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσότεροι απο 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

 Μολις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και από αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενώ στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακομη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε!

 Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.