Τετρακόσια εξήντα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε o ΕΟΔΥ.

Την ιδια ώρα έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού παρέμειναν για ακόμη μία ημέρα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Πολιτική Προστασία να αποφασίζει την παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού και προστασίας μέχρι και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Φυσικά, για μια ακόμα φορά η Αττική βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα με 207 από τα 560 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο.

Στην Αθήνα η κατάσταση επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που αν συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, με τελικό αυτό της καραντίνας.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των κρουσμάτων, οι μολύνσεις σε συρροές σε γηροκομεία και σε εργοστάσιο όπως αυτό στη Σκύδρα, αλλά και η άνοδος των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 85 συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό.

Κατόπιν όλων αυτών δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέους περιορισμούς για το λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ.

Στις πλατείες η ΕΛΑΣ

Σε εφαρμογή μπήκε από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ. ΑΣ με την κωδική ονομασία «φυσαρμόνικα» για την «αναχαίτιση» του πλήθους των πολιτών που συγκεντρώνονται στις πλατείες χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας.

Το νέο επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων anti- covid στις πλατείες και την αποφυγή του συγχρωτισμού μπήκε από νωρίς σε εφαρμογή και οι αστυνομικές δυνάμεις όπως προβλέπεται θα μεταβαίνουν στα «κόκκινα» σημεία της Αθήνας και αφού τα περιπολικά προειδοποιήσουν με τα ειδικά ηχητικά σήματα σε τέσσερις γλώσσες τους πολίτες να αποχωρήσουν στη συνέχεια θα παραμένουν στα σημεία σε κατάσταση επιφυλακής έως ότου το πλήθος να διαλυθεί. Οι εντολές που έχουν λάβει οι επικεφαλής από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι οι αστυνομικοί να επιχειρούν με τη μέθοδο «ακορντεόν».

Δηλαδή να πλησιάζουν το πλήθος, να προειδοποιούν, να απομακρύνονται και στη συνέχεια να επανέρχονται χωρίς ωστόσο να συγκρούονται αλλά να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου ο συνωστισμός εκλείψει,με σταδιακή έστω αποχώρηση ενώ έχουν εντολές να διευκολύνουν την αποχώρηση. Οι αστυνομικοί τσεκάρουν και ελέγχουν σε συνθήκες μη συγκρουσιακές ωστόσο αν οι συνθήκες το επιτρέπουν σε μια μικρή κλιμάκωση, επιβάλλονται και πρόστιμα, ειδικά σε άτομα που προκλητικά αρνούνται να συμμορφωθούν.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 από την πλατεία Βικτωρίας όπου τα κλιμάκια με τη συνδρομή της ομάδας «Πάνθηρες» και πεζές περιπολίες κατάφεραν σε λίγη ώρα και χωρίς προβλήματα να την αδειάσουν, ακολούθησε επιχείρηση στην πλατεία Ομονοίας στη συνεχεία στο Μοναστηράκι όπου εκεί όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς κανένας σχεδόν από το συγκεντρωμένο πλήθος δεν φορούσε μάσκα ενώ οι αποστάσεις δεν τηρούνταν ενώ «επιχειρήσεις - φυσαρμόνικα» σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, στον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται συγχρωτισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα.

19.346 κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.2.991 (15,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.


Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Καρδίτσα: Κρούσματα Covid -19 σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, 4 κρούσματα σε ένα σύνολο εννέα στην περιοχή της Καρδίτσας, που καταγράφηκαν σήμερα, προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως και συγκεκριμένα στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έξι συνολικά εργαζόμενους γηροκομείου καθώς οι δύο είχαν εντοπιστεί χθες κατά τον έλεγχο που έγινε. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους συνηθισμένους ελέγχους που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προστασία της δημόσιας υγείας στα γηροκομεία όλης της Θεσσαλίας κάθε εβδομάδα.

Συνολικά στο γηροκομείο διαμένουν 22 τρόφιμοι. Αύριο το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους τρόφιμους και εργαζόμενους.

Κρούσματα κορονοϊού σε σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού
Κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν σε τρία παιδιά και μία εργαζόμενη σε σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού, στο Μοσχάτο.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε τα κρούσματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε φοβισμένοι, όπως ο κάθε γονιός όταν το παιδί του βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με τη διαφορά ότι είναι μεγαλύτερη η οικογένειά μας». Επίσης, κατήγγειλε τον ΕΟΔΥ για «πρόβλημα επικοινωνίας», καθώς «δεν έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, κάτι που έπρεπε να γίνει αστραπιαία, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τόσα άτομα σε ένα χώρο».

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, την περασμένη Κυριακή ένα 17χρονο παιδί που διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι ανέβασε πυρετό και μπήκε σε καραντίνα, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες που τηρούνται στα σπίτια του «Χαμόγελου» εν μέσω πανδημίας, ενώ σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες. Μία ημέρα μετά, εργαζόμενη, που όμως ήταν εκτός βάρδιας, εμφάνισε πυρετό και παρέμεινε στο σπίτι της.

Προχτές Τετάρτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε έλεγχο στους δύο ασθενείς, καθώς και δειγματοληπτικά σε άλλα 17 παιδιά και εργαζόμενους, την ώρα που στο σπίτι ζουν 25 παιδιά και εργάζονται 18 άτομα. Από τον έλεγχο βγήκαν άλλα δύο παιδιά θετικά, τα οποία όμως είναι ασυμπτωματικά. «Έπρεπε ήδη να γίνει τεστ σε όλους, τη στιγμή που πρόκειται για ένα χώρο που υπάρχει πολύς κόσμος και ευάλωτα παιδιά», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο σπίτι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τεστ και στα υπόλοιπα παιδιά και στο προσωπικό.

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρξε «δυστοκία» από τον ΕΟΔΥ, καθώς «αρκετές φορές καταφύγαμε σε ιδιωτικά κέντρα για να κάνουμε τεστ».

Για το περιστατικό, κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον υφυπουργό Υγείας, με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου. Το σπίτι έχει μπει σε καραντίνα και έχουν απολυμανθεί όλοι οι χώροι.


Στην κονσερβοποιία «Κρόνος» 114 κρούσματα

Η αυτόβουλη εξέταση δύο ατόμων από την Έδεσσα στις 28/9, που εργάζονται στον τομέα παραγωγής της κονσερβοποιίας "Κρόνος" και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στην Covid-19, ήταν η αφορμή για να υποβληθούν σε αντίστοιχα τεστ τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομική εκπρόσωπος της βιομηχανίας, Ηλιάνα Μέγα.

Όπως εξήγησε, η προαναφερόμενη εξέλιξη προέκυψε παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην "Κρόνος" θερμομετριόνταν στη στάση πριν την είσοδό τους στα λεωφορεία και περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ «η κονσερβοποιία είχε φροντίσει να απολυμαίνονται μέχρι και τα παπούτσια των εργαζομένων, πέραν των άλλων μέτρων που λαμβάνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους».

Οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της "Κρόνος" είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις 20/8 είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στη νόσο του κορoνοϊού δύο εργαζόμενοί της και μετά από επικοινωνία της "Κρόνος" με τον ΕΟΔΥ, υποβλήθηκε σε τεστ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διασπορά του ιού.

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την εξέλιξη περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο νομό Πέλλας η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Θεανώ Ζουρνατζίδου, λέγοντας «εδώ και καιρό ζητούσαμε με επιστολές μας προς την Πολιτεία και τον ΕΟΔΥ τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αλλά δεν εισακουστήκαμε».

Η κονσερβοποιία "Κρόνος" εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας νομού Πέλλας και οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε περισσότερες από 80 χώρες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της. Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους, με τους 120 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 460 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 432 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές - εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα - ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:



- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας



- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο



- 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας



- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας



- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας



- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας



- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές



- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου



- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας



- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης



- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης



- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή



2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας



- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης



- 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή



- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας



- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής



- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή



- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση



Ν. Χαρδαλιάς: "Τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας". Δυσφορία για τις διαδηλώσεις χωρίς την τήρηση των μέτρων

Παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με τον κορονοϊό. Παράλληλα, όσον αφορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από αύριο 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία. Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να έχουν αρνητικό τεστ Covid- 19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.



Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με την 17η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50-60% των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφονται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό ξεπέρασε το 73%. Για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς, ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε έμφαση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32% από 36% στην προηγούμενη έκθεση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.



«Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μέγαλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.



Σχετικά με όσους ρωτούν αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του κράτους. Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε, άτρωτοι δεν υπάρχουν».



Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε και στο ζήτημα των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων, επισημαίνοντας ότι «τα παραδείγματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δείχνουν γιατί απαιτείται να επιδεικνύουμε διπλή προσοχή». Ακόμη, αναφερόμενος στα κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον 'Αγιο Παντελεήμονα, είπε ότι οι έλεγχοι είναι συχνοί (στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει δύο φορές τεστ) αλλά ο κίνδυνος είναι καθημερινός, ενώ προσέθεσε ότι ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν - αλλά το ζήτημα είναι να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα, 42 διαμένοντες και 5 εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή στη μονάδα παραμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί, καθώς όλα τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί. Οι διαμένοντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται και ελέγχονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Έχει ανασταλεί η δυνατότητα εισόδου και εξόδου σε αυτήν, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά τεστ από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για προληπτικούς λόγους. Κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ έλεγχος πραγματοποιείται από τους επόπτες δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, ώστε να εξακριβωθεί τι οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων και πρωτοκόλλων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς όπως είπε, «είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο».

Σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα, ανέφερε ότι αυτά είναι 114 και ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης. Ήδη βρίσκονται εκεί, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, καθώς και με δημάρχους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων, σε σύσκεψη που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες μέρες και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, ενώ γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για κάθε ζήτημα που θα προκύψει από τις ανάγκες διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης.



«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο μεγαλύτερης περαιτέρω διασποράς της νόσου στην περιοχή. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού είναι επιβεβλημένες. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας», υπογράμμισε. Επιπλέον, επανέλαβε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Κύθνο λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Συγκεκριμένα:



- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.



- Αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.. Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα και με το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών

- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπονται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.



«Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Για να είναι αποτελεσματικά, για να μπορέσουν να μας προστατεύσουν, χρειάζεται και η δική μας καθολική συμμετοχή. Επιβάλλεται να τα εφαρμόζουμε όλοι», σημείωσε.



Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις εστίες υπερμετάδοσης ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «κάθε εστία υπερμετάδοσης που υπάρχει έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχει μια σειρά κριτηρίων τα οποία αξιολογούνται, όχι παροδικά και περιοδικά, αλλά συνολικά καθημερινά. Πολλές φορές υπάρχουν συσκέψεις που γίνονται δύο φορές την ημέρα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν και μέσα από τις ιχνηλατήσεις ως νέα στοιχεία και μέσα από τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Η προσπάθεια που γίνεται είναι συνολική, καθολική, σε όλη τη χώρα». Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε «να κάνουμε λίγο υπομονή. Υπάρχει μια σταθερά σε αυτά τα ζητήματα που προκύπτει από τους ίδιους τους επιδημιολόγους. Τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων, για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε, πρέπει να περάσουν 10-14 μέρες. Εμείς βρισκόμαστε στην 11η μέρα κάποιων μέτρων που έχουμε πάρει και που βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έξαρση προς τα πάνω. Μένει να δούμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των μέτρων αυτών» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «η όποια συζήτηση για νέα μέτρα δεν βοηθάει κανέναν. Το μεγάλο ζήτημα είναι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει μέχρι τώρα να τηρηθούν από όλους. Αν όλοι σε όλη τη χώρα, για 14 μέρες συμφωνήσουμε ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα που αφορούν στις μάσκες, στις αποστάσεις και στους κανόνες υγιεινής, ο ιός θα νικηθεί. Είναι θέμα προφανώς μέτρων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, κάνει όλη την επιστημονική δουλειά που χρειάζεται για να μπορέσει να ελέγξει αυτή την κατάσταση, αλλά είναι και ευθύνη και ατομική και κοινωνική».



Ακόμη, σημείωσε: «Δεν φταίει η κυβέρνηση για τις εικόνες που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές και σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε είναι αθλητικού, είτε είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη, ή σε κάθε εκδήλωση. Δεν μπορεί, οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων ή σχεδίου της κυβέρνησης, να είναι ίδιοι που 'κλείνουν το μάτι' σε συγκεντρώσεις 2,3, 4 χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς μέτρα. Προφανώς το δικαίωμα της έκφρασης είναι απολύτως κατοχυρωμένο, θέλουμε να υπάρχουν οι πολλές διαφορετικές φωνές που μας βοηθούν και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά ο καθένας ας διαμαρτυρηθεί τηρώντας τα μέτρα που η ελληνική Πολιτεία και η ίδια η κοινωνία επιβάλλεται να τηρεί».



Σχετικά με τα κρούσματα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον 'Αγιο Παντελεήμονα και πότε εντοπίστηκε το πρώτο, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τρεις έρευνες από διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και υπάρχει μια εν εξελίξει παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο κομμάτι που αφορά την Πολιτική Προστασία, ενημερώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ από το εργαστήριο και μετέβησαν με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα εκεί, δίνοντας εντολή να αποκλειστεί το κτίριο, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις άλλες περιπτώσεις.

Σχετικά με τα κρούσματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και ποιο είναι τελικά το επιβεβλημένο πρωτόκολλο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα αποτελέσματα βγήκαν σήμερα. «Υπάρχει μια αναφορά ότι δεν έχει γίνει ιχνηλάτηση. Η ιχνηλάτηση δεν γίνεται επί δυνητικών κρουσμάτων αλλά επί πραγματικών κρουσμάτων. Το κομμάτι που αφορά την ιχνηλασία είναι αποτέλεσμα των πραγματικών δεδομένων που προκύπτουν από τη δήλωση των κρουσμάτων. Σήμερα έγινε η δήλωση των κρουσμάτων, μέχρι πριν λίγο είχε γίνει πλήρης ιχνηλάτηση - και όχι μόνο - είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, είχαν απομονωθεί τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά, οι εργαζόμενοι που ήταν αρνητικοί με συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον κ. Γιαννόπουλο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά δεδομένα, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πρωτόκολλα θα πρέπει να τα σεβόμαστε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής τους. Το θέμα είναι αν υπάρχουν διαδικασίες, εγχειρίδια, πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται, κι αν τηρούνται με ευλάβεια. Προσπαθούμε να τηρούμε με ευλάβεια όλα αυτά τα πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.



Ερωτηθείς για ενδεχόμενα νέα μέτρα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Δηλαδή η καμπύλη νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. «Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που υπάρχουν. Από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα καινούρια μέτρα, υπάρχει κάποια έξαρση η οποία να μας τρομάξει; Βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Αττική, δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.



Παράλληλα, αναφερόμενος στον δήμο Αθηναίων, είπε ότι πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και έλαβαν μια σειρά μέτρων, μέσα στην κοινότητα. «Το ποσοστό αυτό δείχνει να κρατιέται σταθερό και να υποχωρεί, ταυτόχρονα βλέπουμε ότι πιέζονται λίγο παραπάνω κάποιοι δήμοι, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική, από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα μέτρα είναι σταθερός. Δηλαδή τι άλλαξε πριν 10 μέρες που είχαμε 300 κρούσματα και σήμερα που έχουμε πάλι 300 κρούσματα; Γιατί πριν 10 μέρες δεν χρειαζόταν lockdown και τώρα χρειάζεται lockdown; Είναι παράδειγμα σχετικά με την έντονη επιχειρηματολογία να πάμε σε lockdown», υπογράμμισε, και κάλεσε τους πολίτες που , όπως είπε, «έδειξαν απίστευτη υπομονή, επιμονή και αυταπάρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας» να κάνουν και σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή «αυτό που ξέρουν», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τον τρόπο με τον οποίον ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί σε όλο αυτό: «Εάν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν χρειάζεται κανένα lockdown. Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των μέτρων, την σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο. Αλλά είμαστε μακριά από λογικές lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότιψ«πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε. Πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης». Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι, νηφάλιοι, πρακτικοί, σε μία στρατηγική την οποία από την πρώτη στιγμή έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν. «Αυτή είναι μία: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Έτσι και το κάνουμε όλοι, θα μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να κερδίσουμε αυτή τη μάχη στον μεγάλο πόλεμο με τον ιό» κατέληξε.



Ερωτηθείς για το αν υπάρχει διαφωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για κυβερνητικές αποφάσεις, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Mε τον κ. Τσιόδρα δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από ό,τι κάναμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Οι πρωινές μας συσκέψεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι τεχνικές συσκέψεις, ό,τι κάναμε, κάνουμε και τώρα. Ο κ. Τσιόδρας είναι παρών». «Είμαστε όλοι μια ομάδα. Είμαστε μια οικογένεια και σε αυτή την οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως στις οικογένειες όλων μας. Μέσα από το διάλογο,τη συνεργασία, μια ευρύτερη συναίνεση,προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο. Δεν υπάρχουν διαφωνίες του κ. Τσιόδρα σε σχέση με όλα όσα έχουμε προχωρήσει» κατέληξε ο υφυπουργός.

Γκ. Μαγιορκίνης - Κορονοϊός: Το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα

Ανοδικές τάσεις στο ρυθμό αύξησης της επιδημίας του κορονοϊού παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιόρκινης.



Ωστόσο, ο καθηγητής επισήμανε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.


Όπως είπε ο καθηγητής, στην Ελλάδα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα είπε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.


Αναφερόμενος στην Αττική είπε ότι εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς και από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφονται εκεί.


Όπως επισήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.



Είναι πολύ νωρίς να προτείνει η Επιτροπή επιπλέον μέτρα



Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, ο κος Μαγιορκίνης είπε ότι αυτά θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο. «Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό» κατέληξε.

Ο κος Μαγιορκίνης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποσοστό των ασυμπτωματικών στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μεταβάλλεται και έκανε λόγο για «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς». Ωστόσο είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς. Η εκτίμηση του είναι -όπως είπε -ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους , «μπορεί να είναι και 150.000» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού.