Τείχος, απέναντι στην επιθετικότητα,  μεταδοτικότητα και την διασπορά του κοροναϊού υψώνει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας νέο σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, με την ενεργοποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το σχέδιο ήδη έχει καταρτιστεί και θα είναι άμεσα υλοποιήσιμο κατά τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιαστεί.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο η Ελλάδα θα χωρίζεται σε ζώνες επικινδυνότητας και αυτές θα αναθεωρούνται ανά 15 ημέρες ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση της κάθε περιοχής.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά ο χάρτης θα φέρει τέσσερα επίπεδα δράσης  στο καθένα από τα οποία θα υπάρχουν διαφορετικά μέτρα που θα υλοποιούνται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

 Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους. Παράλληλα θα βλέπουν και τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε περιοχής για τη διασπορά του κοροναϊού.

 «Θα μπορούν να δουν τον βαθμό επικινδυνότητας που ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος και περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένος ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας με πράσινο, με κίτρινο, με πορτοκαλί και με κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

 Πώς θα λειτουργεί και ποια μέτρα περιλαμβάνονται

Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (9/10) -όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας-, ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.

 

Τι θα ισχύει στα 4 επίπεδα

Ο Νίκος Χαραδαλιάς αποσαφήνισε πως το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

  

Επίπεδο 1: Χαμηλό

 

xar1

 

Επίπεδο 2: Μέτριο

 

xar2

 

Επίπεδο 3: Υψηλό

 

xar4

 

Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό

xar5

 Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας.

 Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.