Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση του lockdown βρίσκεται εδώ και μέρες η Θεσσαλονίκη καθώς τα κρούσματα, αλλά και το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Η αντίστροφη μέτρηση για την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε καθώς σήμερα η ειδική Επιτροπή έχει αποφασίσει να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα για την περιοχή η οποία έγινε ήδη «κόκκινη» στον επιδημιολογικό χάρτη.

Όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο για όλες τις περιοχές που «κοκκινίζουν» στην Θεσσαλονίκη θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

  Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αυτές είναι:

 Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Το επίπεδο κινδύνου στη Θεσσαλονίκη αναβαθμίστηκε λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας τόσο από την ίδια την Περιφέρεια όσο και από γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, ίδια παραμένει η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Προβληματίζει το επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις από τα Βαλκάνια.

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη «καλπάζουν» τον τελευταίο καιρό και αρκετές μέρες πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες (28/09) στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκαν 435 σε συνολικά 2.978 νέες μολύνσεις, την ώρα που στην Αττική εντοπίστηκαν 560.

Στη Λάρισα τα κρούσματα έφτασαν τα 435, την ώρα που το ιικό φορτίο στα λύματα της συγκεκριμένης Περιφέρειας αυξήθηκε κατά 62% την τελευταία εβδομάδα.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση της τάξης του 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου.