«Καθάρισε το, καθάρισε το αμέσως... Προσεκτικά, αλλά γρήγορα, πολύ γρήγορα, για να μην έχουμε χειρότερα». Εκείνη την ατελείωτη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 προς τη 18η, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάθε λόγο να ανησυχεί όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε ότι «ένας νεαρός μουσικός στο Κερατσίνι μαχαιρώθηκε, σε συμπλοκή, από χρυσαυγίτη και μεταφέρεται στο Κρατικό της Νίκαιας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιτεθεί με λοστούς και καδρόνια σε ομάδα 30 ατόμων του ΠΑΜΕ λίγο πιο κάτω από το σημείο του φονικού, στο Πέραμα, ενώ σε ανάλογη έκρηξη βίας και προκλήσεων είχαν επιδοθεί στον Μελιγαλά και στα Γιαννιτσά, όπου παρήλαυναν με στρατιωτικό βηματισμό και ναζιστικές ιαχές. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τότε πρωθυπουργός, αφού ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευαγγ. Βενιζέλο, επικοινώνησε αμέσως με τους συνεργάτες του και τον διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλα, ενώ παρενέβη προσωπικώς για τη διευθέτηση οποιωνδήποτε γραφειοκρατικών ζητημάτων ανέκυψαν, ακόμα και για τη μεταφορά του θύματος στο «Τζάνειο», λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασής του. Τελικώς, ο Παύλος Φύσσας εξέπνευσε λίγο μετά τις 3 τα μεσάνυχτα. «Δεν θέλω να μάθω το πρωί, θέλω τώρα», έλεγε επιτακτικά ο κ. Σαμαράς στον κ. Δένδια, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, είχε ήδη εκτεταμένες επαφές με τους εισαγγελείς της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και του Αρείου Πάγου.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ

Οι «κοριοί» των αρμόδιων υπηρεσιών άνοιξαν αμέσως και άρχισαν να «σαρώνουν» τηλεφωνικές συνομιλίες σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων από το Κερατσίνι, με αποτέλεσμα στις 6 το πρωί να δοθεί στο Μαξίμου ενημέρωση για τα πρώτα σαφή αποτελέσματα.

Οπως προέκυψε λίγες ημέρες αργότερα, όταν συνελήφθη ο γραμματέας της Χ.Α., Ν. Μιχαλολιάκος, στις 28 Σεπτεμβρίου, οι Αρχές είχαν μάθει από την πρώτη στιγμή ότι ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης. Ολα καταγράφηκαν σε 150 τηλεφωνήματα που έγιναν σε διάστημα τριών ωρών και αξιολογήθηκαν από τις δικαστικές Αρχές ως η ισχυρότερη ένδειξη ότι το μοιραίο βράδυ όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τα απλά μέλη μέχρι και τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, λειτούργησαν ακολουθώντας μια πολύ συγκεκριμένη ιεραρχική δομή.

Στην κορυφή της ενημέρωσης όπως επεσήμαιναν αργότερα οι δύο ανακριτές «δεν ήταν άλλος παρά ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος». Ηδη από το 2012 συλλέγονταν πληροφορίες για τη δράση της Χ.Α. και για τον Ν. Μιχαλολιάκο, ενώ γνωστή στους κύκλους της Ασφάλειας ήταν και η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τότε βουλευτή και νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Για τον συγκεκριμένο είχε σχηματιστεί φάκελος για εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά της νύχτας, σωματεμπορία και παράνομη οπλοφορία.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος κατηγορούσε την Ελλάδα ότι δεν θα έπρεπε να ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., εάν δεν αντιμετώπιζε τελεσίδικα το σοβαρό αυτό θέμα της έξαρσης της φασιστικής βίας. «Καλύτερα να πέσουμε, πάρα να μας ρωτούν ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο», είπε στον Ευ. Βενιζέλο σε μια από τις πολλές τους συνομιλίες, κάμπτοντας, έτσι, τις όποιες αντιρρήσεις του συγκυβερνήτη του για το αν τηρούνται τα «θεσμικώς προβλεπόμενα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Δένδιας έστειλε εκείνη την ημέρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με 32 περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν χρυσαυγίτες, ζητώντας να εξεταστούν ως διαρκής δράση εγκληματικής οργάνωσης. Στις 22 Σεπτεμβρίου διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας και αμέσως ξεκίνησαν οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις του αρχηγού, βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., καθώς και των συνεργών τους.

«Την ώρα που σας μιλώ, όλη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει συλληφθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο». Την 1η Οκτωβρίου 2013 ο πρωθυπουργός γινόταν δεκτός με χειροκροτήματα στη Ν. Υόρκη από τον επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, γνωστό του από το παρελθόν, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος τον περιέγραψε ως «πολύ καλό φίλο». Λίγο αργότερα ήλθε και η επιδοκιμασία από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Το δε υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Καλωσορίζουμε την ισχυρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον της εξτρεμιστικής βίας. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και καταδικάζουμε δηλώσεις και ενέργειες που αποδίδονται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που εκφράζουν ή στοχεύουν στην προώθηση της ξενοφοβίας, της εχθρότητας κατά μεταναστών και του αντισημιτισμού».


Δημοσιεύθηκε σστην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Οκτωβρίου