Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα εμφανίζονται ήπιες αυξητικές τάσεις της πανδημίας τον τελευταίο καιρό. Όπως ανέφερε ο καθηγητής κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου από το υπουργείο Υγείας, «για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 500 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο».


Περίπου 20.000 τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού


Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «ευαίσθητη τάση σταθεροποίησης στην Αττική, η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «με τη μείωση της θερμοκρασίας» του περιβάλλοντος, η οποία αυξάνει τον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος», τόνισε. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι από τις 508 διαγνώσεις του κορωνοϊού σήμερα, 227 αφορούν την Αττική και 63 τη Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας ότι υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων στην περιφέρεια της χώρας.


Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των θανάτων 


Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, παρατήρησε ότι προς το παρόν το σύστημα υγείας, παρότι πιέζεται, δείχνει να αντέχει. Προβληματισμό δημιουργεί το στοιχείο που αφορά όσους καταλήγουν από κοροναϊό, καθώς παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως είπε ο καθηγητής, πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.


Όταν ρωτήθηκε για τον δείκτη Rt και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ''1'' ή κάτω από το ''1'' όσον αφορά αυτόν τον δείκτη», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».


Όπως παρατήρησε, το κέντρο βάρους της επιδημίας παραμένει στην Αττική, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι υπάρχει ανοδική τάση σε άλλα σημεία της χώρας. «Είναι επιβεβλημένη πλέον η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας», κατέληξε.