Υποχρεωτική γίνεται από τη Δευτέρα η χρήση μάσκας για μαθητές σχολείων που βρίσκονται στις "πορτοκαλί" και τις "κόκκινες" περιοχές,

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της μάσκας επεκτείνεται και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα οποία βρίσκονται σε περιοχές επιπέδου 3 και 4.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από την επιτροπή των Ειδικών, διευκρινίσεις για τα διαλείμματα μάσκας στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μπορούν να την βγάζουν στα διαλείμματα και να μην την φορούν για 7 με 8 συνεχόμενες ώρες.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μαθητές δεν θα φορούν τη μάσκα την ώρα της γυμναστικής.

Ενδεχομένως να δοθούν διευκρινίσεις το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά για το θέμα. Πάντως υπενθυμίζεται πως το μέτρο της μάσκας επεκτείνεται και στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, επιπέδου 3 και 4.

Οι περιοχές που θα ισχύει η καθολική χρήση μάσκας για τους μαθητές

Η καθολική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ισχύει:

Για τις πορτοκαλί περιφερειακές ενότητες: Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας - Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο συναγερμού (υψηλό)

Μάσκες υποχρεωτικά στα διαλείμματα θα φορούν οι μαθητές και στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς οι οποίες εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό).

Σε ποια Πανεπιστήμια αναστέλλεται η διδασκαλία

Οσον αφορά στα πανεπιστήμια, στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται μόνο εξ αποστάσεως. Για τις περιοχές με επίπεδο 3 θα ισχύσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και διδασκαλία με φυσική παρουσία εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως 50 για τις διαλέξεις και διδασκαλία με φυσική παρουσία για εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις και φροντιστηριακά μαθήματα σε ομάδες φοιτητών.

Με παρουσιολόγιο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι διευθυντές θα πρέπει να τηρούν καθημερινά παρουσιολόγιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων στα διαδικτυακά τμήματα τηρείται καθημερινά παρουσιολόγιο. Ο κάθε εκπαιδευτικός συμπληρώνει ανελλιπώς και κάθε μέρα δελτίο καταγραφής απουσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υποχρεούμενος να αποστέλλει τις απουσίες, ανά βδομάδα, στη σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών/τριών προκειμένου οι Διευθυντές/τριες να ενημερώνουν την πλατφόρμα του myschool.

Στα διαδικτυακά τμήματα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η επιλογή γίνεται σε συνεργασία με τις ΔΠΕ και ΔΔΕ λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των συγκεκριμένων τάξεων και μαθημάτων και τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους.
Τηρείται βιβλίο ύλης από κάθε εκπαιδευτικό το οποίο ενημερώνεται καθημερινά. Στο τέλος κάθε μήνα και πάντα σε συνεννόηση με τους ΣΕΕ θα ενημερώνονται για την πορεία της ύλης οι σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκουν οι μαθητές/τριες των τμημάτων.


Οι αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έφερε και αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής. Αλλαγές που ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.

Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.

Στο επίπεδο 4 είναι ο Νομός Κοζάνης και σήμερα, Παρασκευή αναβαθμίζεται και ο Νομός Καστοριάς.